Vaderlandsch woordenboek

Jacobus Kok (1780)

Gepubliceerd op 02-01-2023

WERTELOO, GEORGIUS BENEDICTUS

betekenis & definitie

een fraai vernuft en veel beloovende Geleerde van de Zestiende Eeuwe, wierdt gebooren te Haarlem, in den Jaare 1564. Zijn dichtvermogen bezat eene hooge maate van voortreffelijkheid, en gaf hij daar van, al vroeg, zeer doorstaande blljken; met naame in zijn dichtkundig tafereel van de daaden van Prinse Willem, Graave van Nassau, in twee Boeken; als mede in eenen bondel van Latijnsche Bij- en Grafschriften, door hem zeiven, in den Jaare 1586 , te Leiden in ’t licht gegeeven.

Daarenboven liet hij naa, eene menigte dlchtstukken van allerleien aart, welke, naa zijn overlijden, den vermaarden PETRUS SCRIVERIUS wierden toegezonden, doch die nimmer door den druk zijn gemeen gemaakt. WERTELOO overleedt te Heidelberg, in den bloei zijns leevens, in den Jaare 1589, hebbende hij slegts den ouderdom van vijfëntwintlg jaaren bereikr. Bij de meest Geleerden van zijnen tijd wierdt hij zeer hoog geschat.Zie SCHRIVERIUS, Beschrijving van Haarlem.



WERVE, HUIS TE (RHIJNLAND)

Huis te WERVE, ook wel Oort- Werve geheeten, in onderscheiding van een ander Gestigt van dien naam, straks te melden, is gelegen in Rhijnland, ten Noorden van het vermaarde Dorp Voorburg. Volgens aloude aanteekeningen, zou het reeds in den Jaare 1440 gebouwd zijn. Nog heden ten dage heeft het Gebouw een eerwaardig aanzien, door zijnen fraaien Toren, ruimen Voorhof en grooten Buitenhof. Van vroege tijden af was het een eigendom van adelijke bezitters, onder andere van die van MATENES; waarom het ook nog zomtijds Klein-Matenes genoemd wordt.

Zie S. VAN LEEUWEN, Batav. Illustr.



WERVE, HUIS TE (DELFLAND)

Huis te WERVE, het straks bedoelde adelijk Gestigt van dien naam, is gelegen in Delfland, in de nabuurschap van ’s Graavenhage, ten Westen van het Huis te Rijswijk. Het tegenwoordig Gestigt is gebouwd op de grondslagen van een voorgaande, ’t welk reeds omtrent het midden der Dertiende Eeuwe moet bekend geweest zijn: immers vinden wij, op het Jaar 1262, eenen FLORIS VAN DE WERVE vermeld. Bij S. VAN LEEUWEN ontmoet men ’s Mans Geslagtregister. Heer JAN RUIGROK, Ridder, Raad van Hertoge PHILIPS VAN BOURGONOiE, Graave van Holland, in den jaare 1440, of 1448, door koop eigenaar van het Huis te Werve geworden zijnde liet het Gestigt, door ouderdom vervallen, en bijkans geheel vergaan, van nieuws veel fraaier opbouwen, in ’t midden van eene diepe Graft of Vijver, met eenen zwaaren Toren en Valbrug, alles omringd van fraaie plantaadjen; alle ’t welk nog heden een deftig aanzien heeft. De naakoomelingen van gemelden Heere JAN RUIGROK die, zedert, den toenaam VAN DE WERWE gevoerd hebben, zijne bezitters van het Slot gebleeven tot in den Jaare 1593: wanneer het, door het kinderloos overlijden van WILLEM RUIGROK VAN DE WERVE in andere Geslagten, van tijd tot tijd, is overgegaan. Aan het Huis te Werve behooren verscheiden Agterleenen, neevens eene fraaie Kapel in de Kerk van het Dorp Rijswijk.

S. VAN LEEUWEN, Batavia Illustrata; GOUDHOVEN, Handvest Kronijk.

< >