Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

2017-05-11

Troll

betekenis & definitie

Een bericht (meestal op Usenet) of een e-mail met de intentie om domme ('open deuren in trappende') reacties uit te lokken. Het is niet de bedoeling om een 'flame' uit te lokken; het is juist de opzet om alle goedbedoelende 'newbies' er nog belachelijker uit te laten zien dan ze al zijn.

Je stuurt bijvoorbeeld een vraag naar een nieuwsgroep over WordPerfect 6.1 voor Windows, waarin je meldt dat je geen idee hebt wat nu de zin of de onzin zou kunnen zijn van de hypertext-functie in het programma. Je weet dondersgoed wat het nut is, maar je wilt alleen maar weten wat voor onzinnige redenen mensen kunnen bedenken. Je wordt gegarandeerd overladen met overbodige tips en adviezen. Als alle 'goedbedoelde hulp' een beetje uitgewoed is, maakt de 'troll' zich bekend en meldt dat het alleen maar een grap was om te laten zien dat 'groentjes' zich niet met volwassen zaken moeten bemoeien.

De ervaren 'netizen' stinkt hier niet in. Hij of zij weet dat er sprake is van een 'troll' door goed te letten op de kop van een bericht (of een korte samenvatting achteraan), waaruit blijkt dat het om een 'troll' gaat. Zij kunnen de gedachtenwisselingen geamuseerd volgen (of iets zinvollers gaan doen).