Woordenboek Internettaal

Martin Bannink (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

Flame

betekenis & definitie

Dit kan variëren van elektronische onenigheid tot onbeperkte oorlogvoering op het net. Daar waar anarchie heerst, kan ook ruzie en oorlog voorkomen (en moet ook toegestaan zijn).

'Flames' komen het meest voor op Usenet. In de regel start het met een e-mail, die meestal opzettelijk beledigend bedoeld is, zoals: 'Het verschil tussen jou en een emmer stront is dat je een emmer stront tenminste nog leeg kan gooien!' Het vraagt om een minstens zo rauw antwoord en dan hangt het van de 'netiquette' van de ontvanger af wat er vervolgens gebeurt. 'Fiames' komen elke dag in flinke hoeveelheden op Internet voor. De ervaren 'netizen' ergert zich kennelijk snel aan alle 'newbies', die nog nat achter de oren zijn en de ene fout op de andere stapelen. Zo zegt de 'netiquette' dat je vooral 'religious issues' moet vermijden, maar als je dat niet weet, veroorzaak je al snel herrie (door bijvoorbeeld eens een discussie te openen over operating systems).

Waar het woord vandaan komt, is niet bekend, maar het is al gesignaleerd op het Massachusetts Institute of Technology in 1969. Maar misschien is het al veel ouder. Er wordt hier en daar ook wel onderscheid gemaakt tussen 'flame' en 'flamage', waarbij een 'flame' een enkel bericht is en een 'flamage' een forse partij herrie over en weer, waar verschillende mensen bij betrokken kunnen zijn ('flame war' is een gebruikelijk synoniem voor 'flamage').

Er zijn mensen die de 'flame' tot kunstvorm willen verheffen. Terechtwijzingen, pogingen om anderen belachelijk te maken en dergelijke kunnen nuchter en direct zijn, maar kunnen natuurlijk ook op een grappige manier gebracht worden. Het motto luidt dan: hoe leuker je bent in het onderuit schoffelen van anderen, des te meer verheven je bent als artiest in het 'flamen'.