Ale is de naam van eene soort van lichtkleurig bier, dat in Engeland en Schotland gebrouwen en in groote hoeveelheden naar Amerika, naar het vasteland van Europa en zelfs naar Indië verzonden wordt. Het vindt echter het meeste verbruik in Engeland zelf. De pale-ale — de beste soort — wordt alleen te Londen, Burton, Glasgow en Leeds vervaardigd. Het onderscheidt zich door een zeer fijnen hop-smaak en kan lang goed blijven. Om ze te bereiden, kiest men de bleekste mout en de blankste hop en men draagt de meestmogelijke zorg voor eene doelmatige gisting.
Men gebruikt ongeveer drie Ned. pond hop op ieder Ned. mud mout en laat het mout eenige uren koken, waarna men het op de gewone wijze afkoelt. Bij den aanvang der gisting zorge men voor eene warmte van 19° C. en late deze langzaam klimmen, maar niet hooger dan tot 25° C. De gist, die zich hierbij aan de oppervlakte vertoont, moet er voorzigtig afgeschept worden, opdat de suiker zich niet al te spoedig ontlede. Vervolgens late men den warmtegraad dalen, waarna de vloeistof helder wordt. Deze moet eene voldoende hoeveelheid suiker en zoo weinig mogelijk proteïne bevatten. Men brengt ze vervolgens in luchtdigt gesloten vaten in een koelen kelder, waar bij de nagisting het koolzuur in het bier wordt opgenomen. Is de gisting in de kuipen te ver gevorderd, zoodat ongeveer al de suiker in alkohol en koolzuur is omgezet, dan is eene nagisting onmogelijk en het bier blijft flaauw van smaak. De Schotsche ale, die voorheen veel aftrek vond, is zeer zacht, omdat daaraan bij het bereiden honig wordt toegevoegd. Men brouwt ale-soorten van verschillende sterkte, en de prijs is hieraan evenredig.
Wegens de groote zorgvuldigheid, waarmede de grondstoffen worden uitgezocht en wegens hare eigenaardige bereiding is de ale een zeer aangename en algemeen geliefkoosde drank. In sommige gewesten van Zuid-Europa, bij voorbeeld op Sicilië, gebruikt men geen ander bier. Het opgeslorpte koolzuur geeft aan het zoete, door hop gekruide vocht eene ongemeene frischheid. Velen drinken gaarne ale en porter half en half. Zie verder op bier.