Een aan de krijgskunde ontleende term, die letterlijk betekent op zo correct mogelijke wijze voorbij marcheren aan degene die een inspectie afneemt, bijvoorbeeld aan het slot van een parade of bij een huldiging. In die zin hebben de koningen Willem I, II en III en ook koningin Wilhelmina menige militaire parade afgenomen.
In Nederland heeft het défilé echter vooral bekendheid gekregen als het bloemendefïlé van burgers dat van 1949 tot en met 1979 jaarlijks op of rond 30 april, de geboortedag van koningin Juliana, bij paleis Soestdijk plaatsvond. Alleen in 1971 ging het défilé niet door, in verband met het overlijden van de moeder van prins Bernhard. Aan de traditie van het jaarlijkse bloemendefilé kwam na de troonsbestijging van koningin Beatrix in 1980 een einde. Op 31 mei 1980 was er nog een uitgesteld verjaardagsdefïlé voor toen weer prinses Juliana, en op 30 april 1987 werd een défilé ter gelegenheid van de officiële viering van het gouden huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard gehouden. Het idee voor het bloemendefïlé op Soestdijk is afkomstig van de Oranjeverenigingen van Soest en Baarn, die op deze wijze de 75e verjaardag van koningin-moeder Emma wilden vieren. Het civiele défilé komt ook voor in Noorwegen, waar de koninklijke familie op 17 mei, de nationale feestdag, vanaf het balkon van het koninklijk paleis in Oslo een défilé van voornamelijk schoolkinderen afneemt.
De meeste andere monarchieën kennen wel een militair défilé, zoals België op de nationale feestdag 21 juli, of Groot-Brittannië bij Trooping the Colour, wanneer op de tweede zaterdag in juni de officiële verjaardag van koningin Elizabeth II wordt gevierd. Ook in Spanje wordt de verjaardag van koning Juan Carlos op 5 januari met een militair défilé luister bijgezet.De capitulatie van het Duitse leger, getekend op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld in Wageningen, is sinds 1980 wel herdacht met een défilé van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en van vredesoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit défilé werd meestal afgenomen door prins Bernhard, meestal in gezelschap van mr. Pieter van Vollenhoven en de minister-president.