is de naam van een vesting, die uiteen regelmaatig vierkant bestaat, in Hollandsch Vlaanderen gelegen, tusschen Axel en Biervliet, een halve mijl van Gend. Deeze Schans, of liever vesting, heeft mede haaren naam naar FILIPS DEN II;, die dezelve heeft doen bouwen. Zij heeft twee Poorten, één aan de Land en één aan de waterzijde. De wal heeft bijna een half uur gaans in den omtrek, en is versterkt met twee heele en twee halve Bolwerken, door twee Ravelijnenn gedekt, en van een goede graft en kontrescharp voorzien. Aan den waterkant en binnen den wal, legt het Kasteel, zijnde een Fort van vier Bolwerken, en van een goede graft omringd. De Kommandeur der vesting heeft daarin zijne wooning, Aan den waterkant staat een Redout, die het Haventje dekt.
Door deeze en twee andere Sluizen geslooten te houden, kan een goede streek lands onder zoet en zout water worden gezet. Deeze vesting dekt de vaart naar ’t Sas van Gend, en heeft het voordeel van niet ingeslooten te konnen worden.Graaf WILLEM VAN NASSAU bemagtigde deeze vesting, na een aanval van drie daagen, op den 11 September, van het Jaar 1633. De Spaanschen zogten wel, kort daarna, dezelve weder te overwinnen; doch hun aanslag werd, door Graaf WILLEM verhinderd. Hij deed een goede aaanval ledige schuiten van Biervliet koomen, waarop hij zestig tromslagers plaatste, die des nachts, terwijl de Spanjaards naderden, verschillen de marssen sloegen. Dit gerugt verbaasde den vijand dermate, dat hij de vesting verliet, en hals over hoofd de vlugt nam. Na het vertrek der Spaarschen, deed Graaf WILLEM de vestingwerken versterken. In het jaar 1635, kwamen zij weder, doch werden ook toen, met verlies van 1000 man, terug gedreeven. Zints dien tijd, tot in het Jaar 1747, bleeven de Staat en in het gerust bezit ’er van. Maar in dat ongelukkig jaar, moest FILIPPINE, na een beleg van zes dagen, voor de magt der Franschen bukken.
De vesting zelve is klein in haaren omtrek: men telt ’er niet meer dan drie straaten , omtrent 70 Huizen en tagtig manspersoonen, behatven de Bezetting, die in Cazerne huisvest word: deeze staat onder bevel van den Kommandeur, die een Major onder zig heeft. De Gereformeerden worden ’er door één Predikant bediend. De Roomschgezinden verrigten hunnen Godsdienst te Assenede, of te Boekhout. Het Raadhuis is van weinig aanzien; doch liet Krijgsmagazijn is vrij groot, en staat onder opzigt van een Kommis van den Raad van Staate.
Het burgerlijk bestier berust, bij een Baljuw, die door ds Algemeene Staaten word aangesteld; één Burgemeester en vier Schepenen, welke Jaarlijks, door de afgevaardigden der zelfde Staaten, veranderd of in hunnen post bevestigd worden. De Secretaris, die doorgaans ook Ambt van Ontfanger bekleed, word ad vitam, door de Algemeens Staaten, aangesteld.
Het Kollegie ter Admiraliteit van Zeeland stelt aldaar een Ontfanger der inkomende en uitgaande regten.