van dien naam, onder de Koningen van Frankrijk, werd gebooren in ’t jaar 1053, hij was de zoon van HENDRIK DEN I, die hem, den 9 Maij, in het Jaar 1059, door den Aartsbisschop GERVASIUS, te Rheims, als zijnen opvolger deed kroonen. HENDRIK, het Jaar daaraan volgende overlijdende, liet hem onder de Voogdije van BOUDEWIJN DE V, Graave van Vlaanderen, Deeze BOUDEWIJN, die toen den tijtel van Marquis van Frankrijk voerde, regeerde, geduurende den tijd van 6 Jaaren, het Rijk met zeer veel verstand , en wendde alles aan om den jongen Koning eene goede opvoeding te geeven. In het Jaar 1062, brag hij de Gaskonjers tot gehoorzaamheid. Hij zogt, in het Jaar 1066, onder de hand, den overtogt van WILLEM, Hertog van Normandien, wel te verhinderen , maar was daar toe onmagtig. Hij stierf in liet Jaar 1067.
FILIPS aanvaardde daarop de Regeering. Kort daarna ontstond ’er een Oorlog tusschen hem en de zoonen van zijnen Voogd, ROBBERT DE VRIES, den overweldiger van Friesland, en BOUDEWYN DEN VI, Graaf van Vlaanderen, waarbij de laatstgenoemde het leven liet. FILIPS koos de zijde der kinderen van BOUDEWYN. Maar na dat hij, te Montcassel, door ROBBERT geslagen was, liet hij zig, door Keizer HENDRIK DEN IV, raaden, en sloot een minlijk verdrag met ROBBERT.Dien zelfden Keizer, daarna, een Tegen-Paus verkoozen hebbende, onder den naam van CLEMENS DEN III, weigerde FILIPS dien te erkennen, niettegenstaande hem GREGORIUS DE VII zeer hard gehandeld en zelfs met den ban gedreigd had. Naderhand mengde hij zig in de verschillen , tusschen WILLEM DEN VEROVERAAR, aan de eene, en den Hertog VAN BRETAGNE en zijn eigen zoon ROBBERT, aan de andere zijde ontdaan; gevende hij aan de laatsten eenige reizen een schuilpiaats in zijn Rijk. Dit en zijn spotten met WILLEM was oorzaak, dat deeze eenen inval in Frankrijk deed.
In het Jaar 1092 , gaf FILIPS aanleiding tot groote onlusten. Zijne Gemalinne BERTHA, die eene Dogter was van FLORIS DEN I, Graave van Holland, die hem reeds drie kinderen gebaard had, was hij moede geworden; en vervolgens, onder voorwendzel, dat zij elkander na in den bloede bestonden, haar verstooten hebbende, zond hij naar Sicilien, daar zijn broeder ROGIER 'Hertog was, om deszelfs dogter EMMA ten huwelijk te verzoeken. Doch eer deeze in Frankrijk kwam, was hij op BERTRADA, Gemalin van den Grave VAN FOULQUES VAN ANJOU, verliefd geworden; die ook om hem haaren man verliet, en zig met filips in den egt begaf. Omtrent deesen tijd kwam EMMA te Parijs, en moest dus gehoond terug keeren. De Graaf VAN ANJOU troostte zig het verlies zijner ontrouwe egtgenoote zo goed hem doenlijk was. Doch de meeste Bisschoppen van het Rijk veroordeelden des Konings egtscheiding met BERTHA; en Paus URBANUS DE II deed hem werklijk in den ban.
Hoewel BERTHA kort daar na overleed, trok, echter, de Paus in persoon naar Frankrijk, hield aldaar, in het Jaar 1095, eene Kerkvergadering, en dwong den Koning te belooven, BERTRADA te zullen verlaaten, en, tot boete, geduuren. de eenigen tijd , de kroon niet te draagen. Doch naauwlijks was de Paus terug gekeerd, of de Koning deed zig zelven nevens zijne nieuwe Gemalin, door de Bisschoppen , kroonen. PASCAL DE II deed hier op weder een Concilie in Frankrijk vergaderen, en den ban tegen FILIPS uitspreeken. De Koning, om zijnen onderdaanen eenig genoegen te geeven, deed LODEW, geteeld in zijn eerste huwelijk, kroonen. BERTRADA, die haare eigen kinderen, welke zij den Koning gebaard had, liever op den throon zag, vatte zo een doodeiijken haar op tegen LODEWYK, den kleinzoon van Graave FLORIS, dat zij zelve hem vergif ingaf; ’t welk, echter, door toegediende geneesmiddelen, werd afgedreeven. Zo zeer was FILIPS op haar verzot, dat deeze euveldaad niet alleen bij hem verschoond werd, maar hij zelfs eene bevrediging tusschen haar en LODEWYK bewerkte. De Paus, in tusschen, liet niet na zijn best te doen om den Koning tot andere gedagten te brengen , en bewerkte eindelijk, dat in eene Kerkvergadering te Parijs, in het Jaar 1105, de Koning, in de gedaante van een boeteling , onder eede beloofde, geen vleeschlijke gemeenschap meer met BERTRADA, noch eenige verkeering met haar te zullen houden, dan in ’t bijzijn van eerlijke luiden. De Koningin deeze zelfde belofte gedaan hebbende, werdsen zij beiden van den ban ontheven.
FILIPS overleed te Melun, den 29 Julij van het Jaar1108; hebbende uit zijn eerde huwelijk, met de dogter van FLORIS DEN I, verwekt, LODEWYK, bijgenaamd DEN DIKKEN, die hem opvolgde; HENDRIK en CONSTANTIE en bij BERTRADA twee zoonen en eene dogter.
P. DAHIEL, Histoire de France, Tom, I.