De meeste vogels kunnen zonder enige moeite hun nest terugvinden. Ware meesters in dit treffende staaltje van oriëntatievermogen zijn echter de zg. postduiven.
Omdat deze dieren in staat zijn hun woonplaats terug te vinden, ook al zijn ze daar honderden kilometers van verwijderd, zijn ze al sinds onheuglijke tijden gebruikt als koeriers. Reeds 1200 jaar v.Chr. gebruikten de Egyptenaren deze dieren al om boodschappen over te brengen. Ook toen al werden die (geschreven) boodschappen in een klein kokertje gestopt, dat bevestigd werd aan een van de poten van de postduif.
Postduiven reizen verrassend snel. Er zijn gevallen bekend, waarin een dier in 110 minuten een afstand aflegde van ruim 144 km. Een andere duif vloog in 40 minuten een trajekt van ruim 64 km.
Postduiven hebben in het verleden vooral goede diensten bewezen in oorlogstijd.
Bij de Franse stad Verdun bevindt zich bijvoorbeeld een plaquette, die de herinnering
levend houdt aan postduif nr,183/140F. Dit dier vervoerde in de Eerste Wereldoorlog een bericht, dat de redding van Verdun tot gevolg had.
Het fokken van postduiven en het houden van wedvluchten met deze vogels is in Nederland en vooral ook in België uitgegroeid lot een bijna nationale sport. Opmerkelijk is echter, dat vooral na de Tweede Wereldoorlog talloze goedgeoefende duiven er niet meer in geslaagd zijn hun punt van vertrek terug te vinden. De juiste oorzaak echter is moeilijk vast te stellen, omdat niemand nog in staat is geweest het wonderlijke oriëntatievermogen van de postduif te verklaren.