Van alle ziekten waaraan de mens kan lijden, is malaria een van de meest voorkomende. Op dit ogenblik lijden enkele miljoenen mensen aan deze ziekte; ze hebben last van rillingen en hoge koorts.
Malaria eist jaarlijks méér dodelijke slachtoffers dan welke ziekte ook; ongeveer 3.000.000 per jaar. Malaria is een wijdverspreide ziekte in vochtige tropische landen maar komt ook voor in moerassige streken buiten de tropen.Lange tijd heeft de mens gedacht dat malaria veroorzaakt werd door de lucht, die uit moerassen pleegt op te stijgen. Tegenwoordig weten we echter, dat de veroorzakers van deze ziekte kleine, eencellige diertjes zijn: de zg. malaria-parasieten.
Malaria wordt verspreid door een bepaald soort mug, de Anophelesmug. Zo’n mug
steekt een malariapatiënt en zuigt wat van zijn bloed op. Dat bloed bevat malaria-parasieten. Als de mug vervolgens een gezond iemand steekt, blijven er allicht wat van die parasieten in de wond achter.
Jarenlang was kinine het enige effectieve geneesmiddel tegen malaria. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was kinine echter schaars. Omdat tienduizenden soldaten frontdienst verrichtten in malariagebieden, zochten de geleerden koortsachtig naar andere geneesmiddelen. Hun speurtocht werd beloond; op het ogenblik zijn er betere medicijnen tegen malaria.
Zonder muggen zou er geen malaria zijn. Een van de beste methoden om een streek malaria-vrij te maken, is dan ook de muggen te bestrijden. Bijvoorbeeld door de moerassen te dempen, waarin ze hun eitjes leggen en waarin hun larven groot worden.