Twee-,driehonderd jaar geleden droegen mannen en vrouwen die met de mode meededen grote kragen en versierselen van kant. Geleidelijk raakte het dragen van kant door mannen in onbruik.
Maar vrouwen zijn tot op de dag van vandaag kant blijven dragen als onderdeel van boven- of onderkleding. Kant wordt bovendien nog veel gebruikt voor het afzetten van gordijnen, tafelkleden, servetten, enz.Praktisch al die kant wordt tegenwoordig machinaal vervaardigd. Mutsjes, gemaakt uit een soort grove kant, werden 15 eeuwen geleden al gedragen in Egypte. Kant, zoals wij die kennen, dateert echter pas uit de 15e eeuw; ze kan gemaakt worden uit linnen, katoen, zijde, wol, zilver, goud en nylon.
In het verleden werd alle kant met de hand gemaakt. Bijzonder mooie en bekende kantsoorten kwamen in de bloeiperiode van het handwerk o.m. uit Valenciennes, Brussel en Venetië. Met de hand vervaardigde kant kon zowel met een klos als met een naald gemaakt worden.
Voor gekloste kant werd de draad op een klos gewonden. De kantkloster had een kussen op schoot, waarop met spelden het patroon van de kant was uitgezet. De handwerkster volgde dat dessin met de klos en vlocht de draad tussen de spelden.
Naaldkant werd gemaakt met behulp van een naald en één enkele draad; het patroon was in dit geval uitgezet op perkament. Het was ook mogelijk kant te maken met behulp van haak-of breinaalden of met spoelen. Deze kantsoort was echter aanzienlijk minder fijn van struktuur dan de klos- of de naaldkant. Borduurwerk onderscheidt zich van kant doordat het vastgelegd is op een reeds bestaande ondergrond. Borduurwerk kan uit dezelfde draadsoorten gemaakt worden als kantwerk; bovendien is het mogelijk er zelfs edelstenen in te verwerken. De te borduren stof wordt tijdens het werk vastgeklemd in een borduurraam.
Evenals kantwerk wordt borduurwerk tegenwoordig heel vaak op machinale wijze vervaardigd. Handborduurwerk blijft echter aanzienlijk mooier; hoewel het veel duurder is dan machinaal werk blijven kenners er de voorkeur aan geven.