Johann (1400?-1468) Een van de kostbaarste boeken van de wereld is de zg. ‘Gutenbergbijbel’, een werk, waarvan sommige exemplaren meer dan anderhalf miljoen gulden opgebracht hebben. De bijbel kreeg zijn naam, omdat verondersteld wordt, dat hij in 1448 gedrukt is door Johann Gensfleisch, beter bekend geworden onder de naam Gutenberg.
Johann Gutenberg wordt algemeen beschouwd als de Europese uitvinder van de boekdrukkunst, al willen Nederlanders die eer nog wel eens toekennen aan Laurens Janszoon Coster uit Haarlem. Gutenberg (en mogelijk ook zijn Nederlandse collega) ontdekte een methode om een tekst samen te stellen uit losse lettertjes van lood en daarvan later een afdruk op papier te maken. Of hij de eerste was, die dat deed, is niet helemaal zeker. Er zijn aanwijzingen, dat de Chinezen deze methode al duizenden jaren eerder toepasten met porceleinen letters. Hun uitvinding raakte evenwel verloren en Gutenberg kreeg de kans ze opnieuw te doen.Johann Gutenberg wordt algemeen beschouwd als de uitvinder van de losse letter en van de boekdrukkunst.
Gutenberg werkte het grootste gedeelte van zijn leven in Mainz. Hij goot zijn letters in metalen vormen en plaatste die in zg. ‘letterkasten’, die ook bij het moderne handzetwerk nog gebruikt worden. Hoofdletters kwamen in het bovenste gedeelte van de kast, kleine letters in het onderste. Vandaar, dat typografen nog steeds spreken van ‘bovenkastletters’ (hoofdletters) en ‘onderkastletters’ (kleine letters). Na Gutenbergs uitvinding heeft de boekdrukkunst zich zeer snel ontwikkeld. Hoewel het niet precies vaststaat of Gutenberg inderdaad de uitvinder van de losse letter was en het waarschijnlijk evenmin juist is dat hij de ‘Gutenbergbijbel’ drukte, is zijn naam voorgoed verbonden met een van de belangrijkste uitvindingen in de geschiedenis.