Niemand kan zonder voedsel in leven blijven. Een van de redenen daarvoor is, dat ons lichaam brandstof nodig heeft.
Ons voedsel doet dienst als brandstof; in ons lichaam brandt het heel langzaam op en het verschaft op die manier de warmte en de energie, die we nodig hebben. De brandstofwaarde van voedsel wordt gemeten in calorieën, een woord, dat afgeleid is van het Latijnse woord voor warmte.Sommige voedingsstoffen leveren meer warmte en meer energie dan andere. De brandstofwaarde bv. van een schijf meloen is slechts 100 calorieën, terwijl een stuk chocolade zeker 450 calorieën levert.
Kinderen verbruiken zoveel energie dat ze veel brandstof nodig hebben. Tussen hun 9e en hun 12e jaar hebben ze ongeveer 2500 calorieën per dag nodig. Als ze die niet op een of andere manier binnen krijgen worden ze te mager, want dan spreken zij hun ‘vetreserve’ aan. Immers waar afgaat en niet bij komt, daar blijft weinig over.
Het voedsel, dat ons de meeste calorieën oplevert, is niet altijd het gezondste. Bij het kiezen van ons voedsel moeten we behalve aan calorieën namelijk ook aan andere dingen denken.