Gouden horizon encyclopedie

Dr. B.M. Parker (1959)

Gepubliceerd op 07-10-2024

BEETHOVEN

betekenis & definitie

Ludwig van (1770 - 1827) Ongeveer 130 jaar geleden woonde een musicus doodstil de uitvoering bij van zijn nieuwste symfonie, die in een Weense concertzaal in première ging. Aan het einde van de uitvoering draaide hij zich om naar het publiek om te zien of er applaus was.

Want Ludwig van Beethoven, een van de grootste componisten uit de geschiedenis, was toen al stokdoof. Van de 300 composities, die hij schreef, heeft hij de meeste nooit gehoord - en daaronder waren verscheidene van zijn beste werken.Beethoven heeft een moeilijke jeugd gehad. Zijn vader, zanger bij de hofkapel in Bonn, dronk meer dan goed voor hem was en hij had bovendien een grote hekel aan werken. Toen Ludwig nog maar vier jaar oud was, besloot zijn vader een musicus van hem te maken; waarschijnlijk alleen maar met de bedoeling, dat de jongen geld zou verdienen. Dag in, dag uit werd de kleine Van Beethoven gedwongen te studeren op de piano en de viool - en als hij er stiekum tussenuit kneep om te gaan spelen bracht zijn vader hem hardhandig naar het instrument terug. Eigenlijk is het een wonder, dat Ludwig geen hekel kreeg aan alles, wat met muziek te maken had. Zijn liefde en zijn aanleg waren zo groot, dat hij op elfjarige leeftijd al een concerttoernee maakte en als zeventienjarige de lof verdiende van niemand minder dan de grote Mozart.

Een paar jaar later ging Van Beethoven naar Wenen om daar te studeren bij een ander groot componist: Haydn. Spoedig begon hij ook zelf ijverig te componeren. Een prettig mens was Ludwig van Beethoven zeker niet. Hij was lelijk en zijn humeur was meestal niet om te genieten. Als hij wilde kon hij echter ook charmant zijn en samen met zijn roem was dat voldoende om hem een gewaardeerd gast te doen zijn bij de rijkste en voornaamste families in de Oostenrijkse hoofdstad. Op 31-jarige leeftijd verloor hij tijdens een ziekte het gehoor.

Dat hinderlijke gebrek droeg er niet toe bij zijn humeur te verbeteren; vooral niet, omdat hij gedurende de rest van zijn leven bovendien vaak ziek was en heel dikwijls in geldnood zat. Desondanks bleef hij componeren. Vele tientallen muziekstukken, die ook tegenwoordig nog vaak gespeeld worden en waarvan het bekendste wel zijn Negende Symfonie is.

< >