Een pokrov (rus. bescherming) is de doek die over een grafkist wordt gedrapeerd, maar ook de naam van een speciale voorstelling van de Moeder Gods in haar aspect van beschermster en voorspreekster.
Op Pokroviconen zijn twee legendarische wonderen uit de Byzantijnse tijd afgebeeld. De legende is verbonden met de Blachernenkerk in Constantinopel. Andreas, ‘Nar om Christus’ wil’, kreeg tijdens de middernachtsdienst een visioen waarin de Moeder Gods, eerbiedig ondersteund door Johannes de Voorloper en Johannes de theoloog, door de deuren van de altaarruimte naar buiten kwam en onder tranen lange tijd bad. Andreas zei tegen zijn knecht: ‘Zie je de gebiedster en koningin van de wereld?’ ‘Ik zie, mijn geestelijke vader,’ antwoordde de knecht Epiphanius. Tezelfdertijd klonk het schitterende zingen van een kerkkoor. Nadat de Moeder Gods haar gebeden had beëindigd, spreidde ze haar schouderdoek over het aanwezige volk uit. Al in de oudheid kent men de rechtshandeling van de ‘mantelbescherming’, waarbij de bescherming biedende zijn mantel boven de bescherming zoekende hield.
Het tweede wonder is dat van de beroemde hymnendichter Romanos Melodos, die leefde in de eerste helft van de zesde eeuw. Romanos was koster van de Hagia Sophia in Constantinopel. Als onbegaafd zanger zou hij door jaloerse kerkfunctionarissen zijn gedwongen tijdens de kerknacht, in aanwezigheid van de keizer, voor te zingen. Dit werd, zoals voorzien, een grote mislukking en ’s nachts viel Romanos bedroefd in slaap. In een droom verscheen toen de Moeder Gods, die hem verzocht een rol papier met muzieknoten op te eten. De volgende dag besteeg hij opnieuw de ambo en tot ieders verbazing zong hij met een prachtige stem de kersthymne.
Deze hymne werd later, naast de Akathistoshymne, een van de beroemdste werken van Romanos. Andrej Bogoljoebski nam de legende over en bouwde haar uit tot een eigen feest. Tegelijkertijd verhief hij het feest tot een nationale gebeurtenis: hij stelde het door hem gestichte Russische rijk met als hoofdstad Vladimir onder de bescherming (schutsmantel, Pokrov) van de Moeder Gods. Het feest van de Pokrov wordt op 1 oktober gevierd.