Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 19-04-2016

2016-04-19

St. Patrick’s Day

betekenis & definitie

St. Patrick’s Day is een feestdag die internationaal wordt gevierd ter ere van de Ierse heilige Saint Patrick. De feestdag valt ieder jaar op 17 maart, de dag dat Saint Patrick vermoedelijk stierf.

St. Patrick is een Ierse heilige die in de zesde eeuw n. Chr. het christendom naar Ierland bracht en hiermee een periode van grote voorspoed en ontwikkeling introduceerde. Hoewel St. Patrick’s Day van oudsher een nationale, Ierse feestdag is, vinden op vele plekken in de wereld vieringen plaats. St. Patrick’s Day wordt dan ook internationaal ieder jaar door het hoogst aantal mensen gevierd.

Tijdens St. Patrick’s Day worden op de plekken waar het wordt gevierd vaak optochten, kermissen en vuurwerkshows georganiseerd. De gehele dag staat tevens in het teken van de kleuren en symbolen die met Saint Patrick worden geassocieerd, namelijk groen en de schamrock, oftewel een klaverblad. Zo wordt bijvoorbeeld ieder jaar de Chicago River groen gekleurd en kan men op de plaatsen waar St. Patrick’s Day wordt gevierd vaak groen bier krijgen. St. Patrick’s Day staat er tevens om bekend dat er grote hoeveelheden alcoholische dranken worden geconsumeerd. Dit is een van de redeneren dat er ook kritische geluiden zijn te horen ten opzichte van St. Patrick’s Day. Het feest zou gecommercialiseerd zijn en geen enkele relatie meer hebben tot de christelijke heilige.

St. Patrick’s Day wordt van oudsher gevierd in Ierland en Noord-Ierland, maar ook in grote delen van Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië. Dit heeft te maken met de grote groepen Ieren die al sinds de negentiende eeuw overal te wereld naar toe emigreerden.