Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 21-04-2016

2016-04-21

Ierland

betekenis & definitie

Ierland beslaat ongeveer 80 procent van het eiland ten westen van het Verenigd Koninkrijk. Op de rest van het eiland ligt de staat Noord-Ierland, wat wel tot het Verenigd Koninkrijk behoort.

Ierland telt bijna vijf miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ongeveer 70.000 km2, waarmee het land groter is dan Nederland. Het Ierse landschap is zeer veelzijdig. Aan de westkust en oostkust vindt men respectievelijk hoge kliffen en bergen, terwijl men landinwaarts kan genieten van uitgestrekte velden die worden doorsneden door talloze rivieren.

Niet alleen het landschap van Ierland wordt gekenmerkt door haar veelzijdigheid, ook in de geschiedenis van Ierland kan men verschillende, belangrijke periodes onderscheiden. Zo heeft men in Ierland een van de oudste archeologische vondsten van de moderne mens tegengekomen. Men schat dat deze grafheuvels, genaamd Brú na Bóinne, meer dan 2000 jaar v.Chr. zijn gebouwd, waarmee sommige van deze bouwwerken ouder zijn dan de piramides van Gizeh in Egypte. Vanaf ongeveer 1100 n.Chr. kwamen de toenmalige Ieren op steeds grotere schaal in conflict met Engeland, wat resulteerde in een grootschalige invasie van het Ierse eiland. De invloed van Engeland en het Verenigd Koninkrijk heeft sindsdien een grote stempel gedrukt op de Ierse geschiedenis.

Door haar rijke culturele geschiedenis en diverse landschap, zijn er in Ierland diverse bezienswaardigheden die voor iedere toerist de moeite waard zijn. Zo kan men aan de westkust naar de Cliffs of Moher, honderden meters hoge kliffen die al sinds de negentiende eeuw veel toeristen trekken, en aan de oostkust naar de Wicklow Mountains, een uitgestrekt gebied met bergen en bossen met een zeer rijke geschiedenis.