Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 19-04-2016

2016-04-19

Guinness

betekenis & definitie

Guinness is een van de oudste en tevens bekendste bierbrouwerijen van Ierland. Het merk Guinness is wereldwijd bekend en staat met name bekend om de zogenaamde stout bieren, die zeer donker van kleur zijn.

De Guinness brouwerij werd in 1759 gesticht door Arthur Guinness. Naast het feit dat deze aan de voet stond van een befaamde brouwerij, stond Arthur Guinness bekend om zijn revolutionaire personeelsbeleid. Hij betaalde vrije dagen, keerde een weduwepensioen uit en stond achter gratis gezondheidszorg en onderwijs. Guinness is hiermee van oudsher een van de belangrijkste werkgevers in heel Ierland. Tegen het einde van de negentiende eeuw was de Guinness brouwerij zelfs de grootste brouwerij ter wereld. Het huidige Guinness bier wordt nog steeds gebrouwen met dezelfde ingredi├źnten als uit de hoogtij dagen, namelijk water, gerst, hop en gist.

Het logo van Guinness is een harp, wat tevens een van de nationale symbolen is van Ierland. Om verwarring te voorkomen, heeft Guinness hiervoor goede afspraken moeten maken met de regering. De harp van Guinness is daarom gespiegeld ten opzichte van het nationale symbool. Guinness heeft daarnaast niet alleen wereldwijd aanzien voor haar unieke bieren, maar is ook bekend als uitgever van het zogenaamde Guinness Book of Records, waarin jaarlijks allerlei internationale records worden vastgelegd.