Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 19-04-2016

2016-04-19

Hurling

betekenis & definitie

Hurling is een van origine Keltische sport die voornamelijk wordt uitgeoefend in Ierland. Hurling is een soort kruising van honkbal, hockey en lacrosse. De sport is al eeuwenoud en wordt ook wel eens genoemd als snelste balspel op een grasveld.

Hurling wordt gespeeld in twee teams van vijftien spelers, een doelman, zes verdedigers, twee middenvelders en zes aanvallers op een veld dat ongeveer de afmetingen heeft van een rugby veld. Aan beide kanten van het veld staat een H. De onderkant van beide H’s is voorzien van een net, waardoor het lijkt op een goal van voetbal. Het doel van het spel is om de kleine bal in het doel van de tegenstander te krijgen, men krijgt hiervoor op het scorebord één goal. Men kan de bal ook door de twee palen aan de bovenkant van de H schieten, dit is één punt waard. Een goal staat gelijk aan drie punten.

Hurling wordt gespeeld met een klein, met leer beklede bal en houten sticks, die de vorm hebben van een bijl. Men dient de kleine bal te vangen en deze vervolgens te balanceren op de stick. Men mag ook de bal als het ware van de grond wippen met de stick. Men mag rennen met de bal, zolang deze op de houten stick wordt gebalanceerd. Men schiet door de bal in de lucht te gooien om vervolgens deze met de houten stick weg te slaan. De bal kan op deze manier snelheden halen van wel 150 kilometer per uur. Hurling wordt daarom ook wel eens de snelste sport op een grasveld genoemd.

Hoewel de regels van hurling vrij complex lijken, kent de sport in Ierland een ongekende populariteit. Het is onderdeel van de zogenaamde Gaelische sporten.