Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-02-2016

2016-02-10

Hypotheekadviseur

betekenis & definitie

Een hypotheekadviseur is iemand die een financiële dienst aanbiedt bij het afsluiten van een hypotheek. Het advies van de hypotheekadviseur is bedoeld om men een hypotheek te laten afsluiten die past bij de financiële situatie van de geldlener.

Een hypotheekadviseur kan van grote waarde zijn wanneer men van plan is een huis te kopen en hiervoor een hypotheek af te sluiten. Dit is voor veel mensen niet gemakkelijk, hypotheken kunnen zwaar op de maandelijkse lasten drukken en de bijkomende kosten zijn voor veel mensen moeilijk in te schatten. Een hypotheekadviseur kan bijvoorbeeld van dienst zijn bij het in kaart brengen van de verschillende hypotheekaanbieders en rekening houden met zowel de hypotheekrente als de eventuele hypotheekrenteaftrek.

Sinds 1 januari 2013 zijn de regelingen voor hypotheken in Nederland aangepast. Voorheen was het gebruikelijk dat de bank betaalde voor bemiddeling en advies van een hypotheek. Tegenwoordig is een hypotheekadviseur volledig in dienst van de klant, die dan ook de vergoeding voor de hypotheekadviseur dient te betalen. Daarnaast werd een hypotheekadviseur voorheen betaald op basis van provisie. Dit houdt in dat de hypotheekadviseur beloond werd met een percentage van het totale hypotheekbedrag. De overheid heeft sindsdien verboden dat men provisie mag vragen voor complexe financiële producten, zoals een hypotheek.

Een hypotheekadviseur is onderdeel van de financiële markt in Nederland en valt daarom onder de Wet op Financieel Toezicht. Dit heeft als gevolg dat een hypotheekadviseur moet kunnen aantonen dat men aan bepaalde voorwaarden, zoals door de overheid gesteld, moet voldoen. Hiermee probeert men ervoor te zorgen dat mensen niet zomaar elk advies aannemen dat hen wordt gegeven, maar dat men gedegen en verantwoord wordt toegelicht waarom een bepaalde hypotheek past bij de persoonlijke situatie en wensen.