Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 10-02-2016

Hypotheekrenteaftrek

betekenis & definitie

De hypotheekrenteaftrek is een aftrekpost voor personen met een hypothecaire lening die is afgesloten voor een woning. De hypotheekrenteaftrek is door de overheid in leven geroepen om het kopen van een woning en het afsluiten van hypotheken te stimuleren.

Een huis kopen kost veel geld, daarom sluiten de meeste mensen hiervoor een hypotheek af. Net als bij andere leningen, dient men hierover ook rente te betalen. Omdat het kopen van een huis op deze manier wel een heel duur grapje wordt, kan men aanspraak maken op de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek is een fiscale regeling die ervoor zorgt dat huizenbezitters met een hypotheek de hypotheekrente mogen aftrekken van hun belastbaar inkomen in box 1. Al het inkomen dat men per jaar genereert uit werk en woning is belastbaar. Hierbij kan men echter bepaalde aftrekposten aangeven. De hypotheekrenteaftrek is een aftrekpost. Nadat de hypotheekrenteaftrek is toegepast op het inkomen, zal de belasting uiteindelijk te werk gaan met een lager inkomen dan men daadwerkelijk heeft. Hierdoor betaald men minder inkomensbelasting.

Om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek moet men wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De hypothecaire lening moet ten eerste bedoeld zijn voor aankoop, onderhoud of verbetering van een woning. Daarnaast moet men kunnen aantonen dat men met de bank of andere hypotheeknemer heeft afgesproken de lening binnen 30 jaar terug te betalen. In geval men meerdere huizen heeft, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing waarbij het oude huis nog niet is verkocht, kan men gebruik maken van een verhuisregeling. Hierdoor heeft men tijdelijk recht op de hypotheekrenteaftrek op het oude huis. Wanneer men in het bezit is van meerdere huizen, heeft men alleen recht op de hypotheekrenteaftrek op het huis waar men in het dagelijks leven het meest aanwezig is.