Médoc betekenis & definitie

Ergens voorbij St-Estèphe - daar waar de immer landelijke D2 een brug over een sloot, het Chenal de la Maréchale, passeert - houdt de Haut- Médoc op en begint de Médoc. Vroeger werd dit dit deel van de geografische Médoc de Bas-Médoc genoemd, voornamelijk omdat het verder stroomafwaarts lag. Deze naam werd in 1936 echter op initiatief van de wijnproducenten veranderd. Daarom moeten we het doen met alleen ‘Médoc’ als we verwijzen naar het land dat vanaf de noordgrens van St-Seurin-de-Cadourne tot Lesparre in het noorden loopt, en tot St- Vivien in het westen. Dat is verwarrend, omdat in theorie alle wijngaarden binnen de geografische Médoc recht hebben op deze benaming. Op het moment is de productie echter zeer geconcentreerd: als je het geluk hebt een van de hogere appellations te mogen voeren (en je wijn voldoet aan de productiecriteria), zou het onlogisch zijn een lagere te gebruiken.

De meeste wijn van de AC Médoc wordt daarom geproduceerd op het stuk land ten noorden van de Haut-Médoc. De grootste stad, Lesparre, ligt enkele kilometers ten noordwesten van St-Estèphe, op de kruising van de N215 en D204 (die uitkomt op de D2, de route du Médoc).

Terroir en Druiven Variëteiten
Dit is het land van drassige weiden en beekjes die het hoger gelegen land doorsnijden en als het ware in eilanden verdelen. De wijnproductie is hier door de relatief geïsoleerde ligging en de plaatselijke geografie veel jonger dan in de rest van de Médoc. Bij zo’n enorme appellation hoort onvermijdelijk een grote diversiteit aan bodemtypen: net als in St-Estèphe in het zuiden vind je hier vrij zware, slecht afwaterende grond, geen ideale bodem voor druiven teelt; maar kiezelkruinen met een goede afwatering en warmtehuishouding vind je hier ook. Net als in St-Estèphe gaat ook hier de merlot een steeds grotere rol spelen. Wijnen die men hier met een hoog percentage aan cabernet sauvignon maakt, kunnen ruw en zelfs grof worden; merlot maakt de wijn voller, zachter en in zijn jonge jaren toegankelijker. Toch is de cabernet sauvignon nog steeds erg belangrijk en wordt er tevens wat cabernet franc verbouwd.

Productie
Dit is een district van voornamelijk kleine producenten en enkele grote wijngaarden. De productie van de beste wijn concentreert zich in een klein groepje gemeenten. De gemeenten aan de westkant van de appellation, die het dichtst bij de N215 liggen, zijn het minst belangrijk: dit terrein bevindt zich dicht bij het bos en de bodem is er te licht en te zanderig om wijn van enig belang voort te brengen. Daarom zijn Queyrac, Gaillan en zelfs Lesparre niet bekend om de kwaliteit van hun wijn. Aan de zuidkant, naar de grens met de Haut-Médoc toe, liggen drie gemeenten — St- Germain-d’Esteuil, Ordonnac en St-Yzans-de-Médoc - die kunnen bogen op enkele goede chateaux. Nog iets verder naar het noorden, aan weerszijden van de D103E, liggen nog enkele belangrijke wijnproducerende gemeenten: Blaignan, Civrac, Bégadan en St-Christoly-de-Médoc. Verder naar het noorden liggen de laatste twee gemeenten van betekenis: Valeyrac, aan de Gironde, en Jau-Dignac-et-Loirac, dat bijna exact midden tussen de N215 en de Gironde ligt.

In tegenstelling tot de Haut-Médoc heeft dit gebied geen crus classes, maar er zijn over de honderd crus bourgeois - zie pagina 19 e.v. voor meer informatie over deze classificatie. Ook is er een aantal crus artisans. Coöperaties zijn eveneens erg belangrijk: er zijn er in totaal vijf, waarvan er vier samen de Union UniMédoc vormen. De coöperaties nemen ongeveer een derde van de totale productie voor hun rekening, tussen de tweeënhalf en drie miljoen kisten.

De Wijnen
Hoewel het onmogelijk is over dit gebied algemene uitspraken te doen - daarvoor is het te groot - heeft de Médoc in de afgelopen jaren grote stappen genomen op weg naar verbetering van de kwaliteit van de wijn. Er zijn honderden chateaux, waarvan de beste zich ter dege bewust zijn van het feit dat ze een uiterst betaalbaar en goed alternatief bieden voor de meer verheven appellations van de Médoc. Dat verklaart de toenemende aanplant van merlot, betere productiemethoden en het discrete gebruik van nieuw eiken, dat de wijn finesse, klasse geeft en de mogelijkheid om op fles te rijpen. Dit type Médoc is de aandacht waard. Er bestaan echter twee andere brede stijlen in de MédoC'Wijnen: duidelijk dunne, slanke wijnen die het aan gewicht en body ontbreekt en die van weinig belang zijn, en een ruwere, ouderwetse stijl met aardse trekjes en te weinig fruit. Beide stijlen kunnen maar het best gemeden worden.