Château Haut-Brion betekenis & definitie

Op 23 april 1525 trouwde griffier Jean de Pontac met Jeanne de Belon. Als bruidsschat kreeg Jeanne de wijngaard mee van Haut- Brion, een buurtschap in Pessac. Acht jaar later lukte het Jean de Pontac om de gebouwen van Haut-Brion te kopen.

Aldus ontstond, in 1533, de eerste grand cru van Bordeaux. De wijngaard bestaat uit een grindbank die volgens deskundigen overeenkomst vertoont met die van Château Latour in Pauillac. Deze voor wijnbouw voortreffelijke bodem levert een uitstekende rode wijn - die als enige niet-Médoc werd opgenomen in de classificatie van 1855, bij de premiers grands crus classes. Van jongsaf aan geeft de wijn de indruk van een ingetogen generositeit; in grote jaren (als '90) zweemt deze bijna naar mild. Voorts zijn aanwezig aroma's als van gekookte, haast gekaramelliseerde vruchten, cacaopoeder, verse toast, zacht eikenhout - en dat alles op heel harmonieuze wijze. De tweede wijn, Château Bahans Haut-Brion, is sneller drinkbaar en een kostelijke combinatie van rijp fruit, hout en een satijnige soepelheid. Er bestaat ook witte Haut- Brion; een karaktervolle wijn die bijna de structuur heeft van een rode wijn en flirt met mildheid. Voor zowel de rode als de witte Haut- Brion worden de vaten elk jaar vernieuwd.

eig. Domaine Clarence Dillon opp. 45,9 ha prod. 16.0, wit 800 druiven B cs 45% MER 37% CF 18% druiven W SEM 63% SAUV B 37% 2e wijn Château Le Bahans de Haut-Brion; Les Plantiers du Haut-Brion ov. wijndomein(en) Château Laville Haut-Brion (Pessac- Léognan); Château La Tour Haut-Brion (Pessac-Léognan); Château La Mission HChâteau Laville Haut-Brion (Pessac- Léognan); Château La Tour Haut-Brion (Pessac-Léognan); Château La Mission Haut-Brion (Pessac-Léognan)

Gepubliceerd op 07-04-2017