Gepubliceerd op 05-05-2017

Belgen

betekenis & definitie

Nederlanders doen in het algemeen lacherig over ‘Belgen’. Belgen worden weliswaar gemoedelijk genoemd maar dat is nauwelijks een positief woord. Het geeft ook aan dat je ze niet serieus neemt. Het Vlaams is een leuk taaltje, in het verkleinwoord zit de superioriteit.

Is dit alleen lollig of kan het ook schadelijk zijn? België is een sterk land in Europa. Op collectief niveau zullen de lacherige oordelen België nauwelijks schaden. Individuele Belgen in Nederland, ruim 112.000 mensen, hebben er wel veel last van. Ze voelen dat het hen moeite kost om in Nederland serieus te worden genomen.

In extreme situaties kan de Nederlandse lacherigheid veel schade doen. Stel dat er ooit een dictatuur komt in België. Vlaamse vluchtelingen zeggen dan (vanuit Nederlands perspectief genoteerd) zangerig, met een zachte g: we worden verkrachhht, het is heel erch, ge moet het serieus nemen wat daar chebeurt. Kunnen Nederlanders dat dan echt geloven en voelen? Kan ditzelfde ook een rol spelen als een Vlaming in Nederland met spoed een dokter alarmeert?