De stad Jerusalem is van grote betekenis voor de aanhangers van drie wereldgodsdiensten; het is een ‘heilige stad’ voor Christenen, Joden en Mohamedanen. Reden voor deze uitverkiezing door de Christenen is, dat Christus in deze stad predikte en stierf.
Een week voor zijn kruisdood werd hij op triomfantelijke wijze in Jerusalem binnengehaald. In de volgende dagen had hij hier met zijn leerlingen het zg. ‘Laatste Avondmaal’ ; werd hij gevangengenomen en gemarteld en tenslotte gekruisigd. In Jerusalem ook stond hij drie dagen na zijn heengaan uit de doden op en steeg hij enige tijd later op ten hemel.Voor de Joden is de stad heilig, omdat Jerusalem hun godsdienstig centrum werd, nadat koning Salomon er een prachtige tempel had gebouwd. De Moslims beschouwen de stad als heilig, omdat volgens hun geloof ook de profeet Mohamed hier ten hemel werd opgenomen. De naam van de stad is Hebreeuws en betekent ‘stad van de vrede’. Jerusalem is echter niet altijd een vredige stad geweest. Tijdens het leven van Christus vormde ze een onderdeel van het Romeinse Rijk. Na de val van dit Rijk kwam Jerusalem onder bewind van de Mohamedanen.
Tijdens de Kruistochten moesten die zich verdedigen tegen de Christenridders uit West-Europa, die de stad van de ‘heidenen’ wilden bevrijden. Gedurende de Kruistochten verwisselde Jerusalem talloze malen van eigenaar. Tenslotte viel de stad toch weer in handen van de Mohamedanen. In de moderne tijd is Jerusalem meestal onder Arabisch bewind geweest. Arabieren zijn gewoonlijk Mohamedaan, maar meestal is
het Joden en Christenen toegestaan geweest in Jerusalem te wonen of er heen te pelgrimeren.
Tegenwoordig is Jerusalem een stad, die in het oude gedeelte nog talrijke smalle straatjes heeft, maar die aan de rand een zeer modern karakter draagt.
Toen de nieuwe staat Israël in het leven werd geroepen, was het de vraag in wiens handen Jerusalem zou komen. De oplossing is hierin gevonden, dat het oude gedeelte van de stad nu tot Jordanië behoort en het nieuwe de hoofdstad vormt van Israël.
Christelijke pelgrims maken meestal een tocht langs de 14 ‘staties’, die de lijdensweg van Christus markeren. Ze bezoeken de Hof van Olijven, waar hij door Judas verraden werd; de Olijfberg, van waar hij ten hemel opsteeg en de kerk van het H. Graf, die over zijn graf heen gebouwd heet te zijn. Mohamedaanse pelgrims bezoeken de moskee van Omar, gebouwd op de plaats, waar Mohamed ten hemel zou zijn opgenomen. Joodse bedevaartgangers bezochten vroeger de Klaagmuur om daar te treuren over de vernietiging van Salomons tempel.
Sinds 1947 heeft echter geen Jood die pelgrimage kunnen doen, omdat Joden niet toegelaten worden op Jordaans grondgebied.