Geschiedenis Lexicon

H.W.J. Volmuller (1981)

Gepubliceerd op 03-08-2020

Binnenlandse Strijdkrachten

betekenis & definitie

(BS). bij KB van 5.9.1944 opgerichte Ned. illegale organisatie die het verzet tegen de Duitse bezetting coördineerde. De BS werden gevormd uit het personeel van drie paramilitaire groeperingen, de Ordedienst, de Landelijke Knokploegen en de Raad van Verzet.

De aanduiding ‘illegaal’ verviel voor die onderdelen van de BS, die kort voor en na de bevrijding binnen het raam der geallieerde oorlogvoering van verzetsgroeperingen tot bataljons werden georganiseerd. De BS werd tot onderdeel van de Koninklijke Landmacht verklaard om ze onder de bepalingen van het Internationale recht te plaatsen. Tussen de drie groeperingen bleven echter vele oude tegenstellingen bestaan; de BS heeft dan ook slechts reële betekenis in het Zuiden gehad, waar ca. 5000 BS'ers meestreden in de geallieerde legers. De BS, waartoe na de bevrijding vele vrijwilligers van twijfelachtig gehalte toetraden, verrichtte ook arrestaties van politieke verdachten, hetgeen in het Zuiden tot een chaos leidde. Na de bevrijding bood de organisatie van de BS, die onder bevel stond van prins Bernhard, enkele grondslagen waarop bij de heroprichting van de Koninklijke Landmacht kon worden voortgebouwd. Het niet-vechtende deel van de BS, dat belast was met het uitvoeren van bewakingstaken, werd aangeduid met Bewakingstroepen (BT).In België zijn de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) een indeling van het Belg. leger. Tegenover de Interventiestrijdkrachten staan de BS. die ingezet worden voor de verdediging van vitale centra, zones en verkeerswegen. De BS omvatten eenheden van diverse wapens.

Litt. J.J.van Bolhuis c.a. (red.). Onderdrukking en Verzet tv (1955); G.J.van Ojen Jr., de Binnenlandse Strijdkrachten (2 dln. 1972); K.Groen, Er heerst orde en rust (1979).

< >