fransch Escaul, de oude Scaldis, rivier, die bij Beaurevoir in het fnmsche dept. Aisne ontspringt, spoedig bevaarbaar wordt, bij St.-Antoine in de belgische prov.
Henegouwen komt, zich beneden Antwerpen in twee armen splitst (Ooster- en Wester-Schelde, zie HONTE) en bij Vlissingen uitloopt in de Noordzee. De vaart op de S. was tot 1832 gesloten, doch werd na de overgave van de citadel van Antwerpen opengesteld, waarvoor alle schepen een klein tolgeld moesten betalen (den zoogenaamden Schclde-lol), hetgeen later tot veel moeilijkheden tusschen België en de Nederlanden aanleiding gaf, totdat de Scheldetol, na langdurige onderhandelingen, in 1863 afgeschaft werd. Ook de afdamming van de Ooster-S. door Nederland, gaf aanleiding tot veel diplomatieke papier-bekladderij (1866—68), ofschoon Nederland zich ten slotte gehandhaafd mocht zien in zijn goed recht tot die afdamming.Onder het eerste fransche keizerrijk gaf de S. haren naam aan twee departementen, nl.:
1) dept. van de Monden der S.; zie n°. 4 van MONDEN.
2) dept, der S„ hoofdplaats Gent, tusschen de departementen Monden der S., Beide Nethen, Dyle, Jemmapes en Lys.
Ook had de S. haren naam gegeven aan het departement der S.- en Maas, volgens de staatsregeling van 23 April 1798 het achtste dept. der Bataafscbe Republiek, ingedeeld in 7 arron-
dissementen of ringen met de hoofdplaatsen Middelburg, Goes, Zierikzee, Steenbergen, Breda, Dordrecht en Brielle.