klein landschap in Neder-Dauphiné, vroeger grooter, was in de 18e eeuw slechts 60 bij 30 kilomelres groot, en had Orange tot hoofdstad (twee andere sleden in O. waren Courteson en Causans). Eertijds maakte O. deel uit van het land der Cavaren, in Viennensis, werd vervolgens begrepen in het Burgnndische rijk en in Merovingisch en Carlovingisch Burgundié, toen in Boson’s Cisjuraansch Burgundié, en in het koninkrijk Arles; in de 9e of 10e eeuw werd O. eene heerlijkheid, en in de 11e eeuw een graafschap.
Vier verschillende dynastiën hebben over dit prinsdom geregeerd:1) die van Giraud d’Adhémar, uitgestorven 1174, waartoe graaf Raimbaud behoorde ;
2) die van Baux, 1185—1373;
3) die van Chalons, tot 1530;
4) die van Nassau, aan wie O. in 1531 als erfgoed aankwam, doordien de dochter van den laatsten prins, Philibert van Chalons, gehuwd was met Willem van Nassau-Dillenburg, den vader van prins Willem I (den Zwijger, stadhouder der Nederlanden), die vervolgens het prinsdom O. erfde, en wiens opvolgers geweest zijn Maurits, Hendrik, Willem If en Willem III. Toen laatstgenoemde 1702 als koning van Engeland gestorven was, rezen er twisten over het bezit van O. tusschen den eersten koning van Pruisen, Frederik Wilhelm I (die aanspraak op O. maakte krachtens het testament van zijnen grootvader van moederszijde), den prins van Nassau-Dietz en de prinsen van NassauSiegen, terwijl ook de prins van Conti zijne rechten op O. wilde doen gelden, als erfgenaam der familie Longueville, welke het bezit van O. reeds aan de eerste bezitters uit het Nassausche huis betwist had. Toen echter bij den vrede van Utrecht (1713) de koning van Pruisen afstand van O. deed aan Frankrijk, werd het prinsdom, ten spijt van al de andere aanspraak-makenden, door Lodewijk XIV bij Frankrijk ingelijfd (1714) en aan Dauphiné toegevoegd, waartoe het bleef behooren tot 1789, toen hel werd ingedeeld bij het departement Vaucluse. Aan den prins van Nassau-Dietz bleef echter de titel van Prins van 0., erfelijk van den vader op den oudsten zoon overgaande, zoodat die titel sedert 1815 gedragen wordt door den kroonprins der Nederlanden. Zie ook ORANJE.