1) sardische provincie, tusschen Alessandria, Mondovi, Saluzzo en Turijn gelegen: de meerendeels bergachtige grond is 125 vierk. mijlen groot en heeft 100,000 inw. in 77 gemeenten. De provincie wordt door den Tanaro doorstroomd, is vrij vruchtbaar in graan, wijn en vruchten, en levert de in Piëmont het meest gewilde zijde-soort.
2) hoofdstad der prov., op den regteroever van den Tanaro, met 9000 inw., is de zetel van eenen aartsbisschop,heeft een koninklijk instituut en veel handel. De stad is zeer oud, het Alba Pompeja der Romeinen.
3) napelsche stad in Abruzzo Ulteriore tl, aan den voet van den berg Velino, 1 mijl benoorden Avezzano; het is het Alba Fucentia der Romeinen, aan het meer Fucinus in het land der Marsen (wordt tegenwoordig ook Albi genoemd); als romeinsche kolonie diende hel, wegens zijne sterke stelling op eene rots, tot staatsgevangenis, bij voorbeeld voor koning Perseus van Macedonië. De bewoners heetten Albenses, om hen te onderscheiden van de Alboni, gelijk de bewoners werden genoemd van de in Latium, tusschen Albanus mans en lacus, ter plaatse waar nu het klooster Palazzola staat, gelegene stad
4) Alba Longa. Volgens de overlevering is deze stad 1150 jaren v. Chr. gesticht door Ascanius, zoon van Eneas, en van hier uit werd naderhand Rome gesticht, van welke stad Alba Longa ook de moeder wordt genoemd. In het jaar 89 na de stichting van Rome, werd A., doordien de albaansche dictator Mettus Fuffetius zich aan verraad schuldig gemaakt had jegens de Romeinen, door dezen onder Tullus Hostilius verwoest en de bevolking naar den berg Celius verplaatst. De gansche omstreek van A. was ten is nog heden ten dage) zeer fraai aangelegd (zie ALBANUM).
5) stad in Lusitanie ; zie ELVAS.
6) stad in liet fransche dept. Ardèche, het Alba Aagusta of Alba Hekiorum; zie APS.
7) stad in Dacié, hel Alba Greca; zie BELGRADO.
8) stad in Cisalpijnsch Gallié, het Alba Ingaunonm; zie ALBENGA.
9) stad in Bessarabië, het Alba Julia; zie AKKERMAN.
10) stad in Transylvanie, liet Alba Caroline,; zie CARLSBURG.
11) stad in Spanje, naar hare ligging aan de Tormes genaamd Alba de Tormes, circa 3 mijlen bezuidoosten Salamanca. Hier lag het kasteel van den hertog van Alba, en 26 November 1809 werd hier door de Franschen onder Kellerman een veldslag gewonnen op de Spanjaarden onder bevel van den duque del Parque.
12) Alba heette de rivier in Gallie, die tegenwoordig Aube heel. Zie AUBE.