Zevenheuvelenloop betekenis & definitie

De Zevenheuvelenloop is een hardloopevenement dat iedere derde zondag van november in Nijmegen wordt georganiseerd. Hardlopers leggen een parcours van 15 km af. Het parcours begint in het centrum van Nijmegen en loopt via Groesbeek en Berg & Dal, om te eindigen op de Groesbeekseweg in Nijmegen.

De Zevenheuvelenloop begon in 1984 ter ere van het lustrum van studentenatletiekvereniging 't Haasje. De hardloopwedstrijd kende 500 deelnemers en werd gelopen over een afstand van 11,9 kilometer. De organisatie wilde graag dat de hardlopers een parcours van 15 km zouden afleggen, maar dit was niet toegestaan volgens de reglementen van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Vanaf 1985 liepen de deelnemers wel de - inmiddels normale - afstand van 15 km.

In de beginjaren van het hardloopevenement waren de start en finish in de omgeving van de campus van de Radboud Universiteit gevestigd. In 1992 verplaatst de organisatie de wedstrijd naar de Groesbeekseweg in Nijmegen. Hier bevindt zich vanaf dan de start en finish, terwijl de centrale locatie gevestigd wordt in het nabij gelegen concertgebouw de Vereeniging. Vanaf dit moment wordt het parcours ook officieel gecertificeerd.

Het parcours van de Zevenheuvelenloop is een snel parcours, waardoor er al meerdere wereldrecords op de 15 kilometer verbeterd zijn. Zo vestigde op 11 november 2001 Felix Nimo het wereldrecords op de 15 kom door 41.29 te lopen. Zijn record werd op 21 november 2010 door Leonard Patrick Komon verbeterd met een tijd van 41.13. Ook het wereldrecord van de vrouwen op de 15 kilometer is tijdens de Zevenheuvenloop gevestigd door Tirunesh Dibaba met een tijd van 46.28.

Naast de Zevenheuvelenloop kan men vanaf 2013 ook de Zevenheuvelennacht lopen. Deze wedstrijd wordt gelopen over 7 kilometer, op de zaterdagavond voorafgaand aan de officiƫle Zevenheuvelenloop.