Concertgebouw De Vereeniging betekenis & definitie

De Vereeniging is een concertgebouw en rijksmonument, gevestigd aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. De Vereeniging stamt uit 1915 en is ontworpen door Oscar Leeuw in Art Nouveau en Art Deco stijl. Jaarlijks ontvangt de Vereeniging meer dan 100.000 bezoekers in de Grote en Kleine Zaal.

In 1914 werd begonnen met de bouw van de Vereeniging. Het ontwerp was in handen van architect Oscar Leeuw uit Roermond. Een jaar later, in 1915 vond de officiële opening van het concertgebouw plaats. Op dat moment was echter alleen nog maar de Grote Zaal afgerond. Pas in 1917 werd de complete bouw van de Vereeniging afgerond met de oplevering van de Kleine Zaal. Overigens was het ontwerp van de Vereeniging niet alleen in handen van Oscar Leeuw, ook zijn broer Henri Leeuw en Huib Luns (beiden kunstenaar) hebben hun bijdrage aan het ontwerp geleverd.

De Grote Zaal vormt het hart van de Vereeniging. De zaal wordt geroemd om haar akoestiek en trekt daarom jaarlijks vele grote artiesten. De Grote Zaal biedt plaats aan 1.450 zittende bezoekers. Wanneer alle stoelen verwijderd worden kunnen 1.800 bezoekers de zaal bezoeken. In de Kleine Zaal, waar het authentieke interieur nog volop zichtbaar is, kunnen 220 bezoekers plaatsnemen.

Naast de Grote en Kleine Zaal zijn er in de Vereeniging nog meerdere ruimtes te vinden, zoals de Annazaal, De Keizer Karelfoyer, De Leeuwzaal en het café-restaurant.

De Vereeniging werkt samen met de Stadsschouwburg Nijmegen, eveneens gelegen aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. Beide partijen bieden samen een gevarieerd aanbod van musicals, theatervoorstellingen, popconcerten, klassieke concerten, congressen en evenementen aan.