Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Whey

betekenis & definitie

Whey, ook wel wei genoemd, is een stof die overblijft na het maken van kaas. Whey bevat zeer veel eiwitten, waardoor het een populaire stof is voor personen die actief bezig zijn met fitness en/of krachttrainingen.

Binnen de fitness wordt whey gebruikt om na trainingen de eiwitten in het lichaam aan te vullen voor spieropbouw. In de praktijk kan er een onderscheid worden gemaakt tussen drie verschillende vormen van whey. Dit zijn whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat. Afhankelijk wat men wilt bereiken met het innemen van whey of met de krachttrainingen, kan men een van deze varianten gebruiken.

Whey concentraat is hierin de minst bewerkt vorm en bestaat over het algemeen uit 30-80 procent uit eiwitten. Daarnaast bevat deze vorm van whey relatief veel vetten en suikers. Whey isolaat bestaat voor ongeveer 90 procent uit eiwitten en bevat relatief weinig vetten en suikers. Whey hydrolisaat bevat de hoogste concentratie eiwitten en relatief weinig vetten en suikers en wordt sneller door het lichaam opgenomen dan de andere vormen van whey.