Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Eiwitten

betekenis & definitie

Eiwitten zijn bepaalde stoffen die het lichaam nodig heeft en onder andere worden gebruikt om spieren op te bouwen. Eiwitten zijn echter ook belangrijk voor de stofwisseling en hebben ook een belangrijke functie in de productie van onder andere huid en haren.

Ieder persoon heeft voor zijn of haar dagelijkse gezonde voeding een bepaalde portie eiwitten nodig. In overeenstemming met de normen gesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie heeft iedereen ongeveer een dagelijkse hoeveelheid van 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Iemand van 80 kilo heeft dus ongeveer 64 gram eiwitten nodig per dag.

Eiwitten bestaan uit zogenaamde aminozuren die aan elkaar zijn geregen. Tijdens de spijsvertering worden deze aan elkaar geregen aminozuren afgebroken en door het lichaam zelf weer aan elkaar geregen, zodat ze geschikt zijn als lichaamscellen. Hoewel dit een zeer versimpelde weergave is van een complex proces, zijn eiwitten op deze manier de bouwstenen van het menselijk lichaam. In vrijwel alle plantaardige en dierlijke producten zitten eiwitten. Iemand met een normaal voedingspatroon behoeft zich dus geen zorgen te maken of hij of zij wel de dagelijkse hoeveelheid eiwitten binnen krijgt.

Wanneer men graag wilt afvallen in vet en spiermassa wilt opbouwen, is het aan te raden om te letten op de dagelijkse inname eiwitten. Eiwitten zijn namelijk voedingsstoffen die als het ware langzaam branden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld suikers, waardoor het een ideale voedingsstof is om vet te verliezen. Daarnaast vullen eiwitten de scheurtjes in spieren op die tijdens het sporten worden gemaakt. Voor personen die willen aankomen in spieren is het dus van belang om meer dan de dagelijkse hoeveelheid eiwitten te consumeren.