Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Body type

betekenis & definitie

Over het algemeen wordt, zowel bij mannen als bij vrouwen, een onderscheid gemaakt tussen verschillende lichaamstypen. Deze lichaamstypen hebben allemaal eigen kenmerken, en kunnen deels verklaren waarom de een bijvoorbeeld makkelijk aankomt, terwijl de ander juist altijd dun blijft.

Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende lichaamstypen, oftewel body types. Dit zijn de zogenaamde ectomorph, mesomorph en de endomorph types. Voor veel topsporters geldt dat hun succes niet alleen een kwestie is van atletisch vermogen, maar ook van het hebben van een bepaalde lichaamsbouw of body type. Bij verschillende body typen, kan men ook verschillende trainingsschema’s opstellen voor dezelfde sporten.

Hoewel vrijwel geen enkel mens alle kenmerken vertoont van één van de drie body types, geldt tegelijkertijd dat er bij iedereen wel één van de drie het meest aanwezig is. In andere woorden, de meeste body types zijn zogenaamde mengtypes, maar er is altijd wel één body type waarbij de meeste kenmerken overeen komen.

Het body type ectomorph kenmerkt zich onder andere door smalle schouders en heupen, weinig lichaamsvet en een snelle spijsvertering. Mensen met het body type ectomorph zijn met name geschikt voor duursporten, zoals hardlopen of wielrennen. Het body type mesomorph ligt als het ware in het midden en kenmerkt zich onder andere door een gespierd lichaam, weinig lichaamsvet, brede schouders en een smalle taille. Het body type endomorph kenmerkt zich ten slotte onder andere door een ruim postuur, brede schouders, veel vet verspreid over het lichaam en een brede botstructuur. Iemand met een endomorph body type heeft vaak erg veel moeite om gewicht te verliezen, maar komt makkelijk aan, ook in spiermassa.