Metserscognac is in 1900 voor het eerst gevonden, in Oost-Vlaanderen. Het werd daar gebruikt voor 'jenever van geringe kwaliteit'. Een dialectwoordenboek voor Zuidoost-Vlaanderen geeft het in 1908 in de vorm maitserscognac. In Zuid-Nederland en in Vlaanderen is metser een gangbaar woord voor 'metselaar'. Dit beroep had vroeger een lage status en leverde dus weinig geld op. De metser kon zich geen cognac veroorloven, alleen slechte jenever. In het Duits wordt 'goedkope jenever' Maurerschweifi genoemd, letterlijk 'metselaars zweet'. Aan het begin van deze eeuw werd metserscognac nog gehoord in Gent. Vergelijkbare borrel namen zijn champagne-militair, likeur de canaille, poor man's Scotch en sam pampel.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk