Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

bedrijfsmasseur, bedrijfsmasseuse

betekenis & definitie

Omdat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om goede mensen binnen te halen en binnen te houden, bieden zij allerlei extraatjes. Management by pampering wordt dit verschijnsel genoemd, dat onder meer heeft geleid tot artistiek verantwoorde werkplekken, huiskoks, en fitness of massage op de werkplek. Die massage wordt gedaan door een bedrijfsmasseuse, een woord dat debuteerde in Elle, en wel op 1 januari 1999, wat het tot het eerste nieuwe woord van het millenniumjaar maakt. In een uitvoerig artikel over het pamperen — een woord dat in 1995 ontstond als variant op ‘in de watten leggen’ — van werknemers schreef Elle:

In Amstelveen klinken tegen vijven opzwepende houseklanken door het als fitnessruimte ingerichte penthouse van Hewlett-Packard. Uit alle hoeken en gaten van het bedrijf komt personeel achter het beeldscherm vandaan om mantelpak en pantalon voor een sportoutfit te verruilen. Hewlett-Packard pampert zijn mensen met gratis aerobicslessen na het werk — en waarom zou je als werknemer de file niet verruilen voor een uurtje sport en sauna? Het bedrijf verzorgt ook hardloop- en schaatstrainingen, zaalsporten en yoga-lessen en elke woensdagmiddag komt er een masseuse om afgematte werknemers van nieuwe energie te voorzien. Ze is bijzonder populair: wie zich nu aanmeldt, kan pas in april bij de bedrijfsmasseuse terecht.

In juni beschreef ook Quote de nieuwe trend op de arbeidsmarkt. ‘Werknemers die wel iets met het lichaam willen doen, maar geen zin hebben in beweging kunnen terecht bij de bedrijfsmasseur, tenminste bij Hewlett-Packard, Greenpeace, American Book Center en Tracey Forbes, zelfstandige in Amsterdam, bezoekt deze bedrijven met de “in touch chairmassage”.’ Bedrijfsmasseurs doen dus ook aan stoelmassage, een woord dat sinds 1997 geregeld voorkomt, samen met stoelmasseur en stoelmasseuse.