Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

GEERSDIJK

betekenis & definitie

(Gerlofsdijc, Geerlofsdyke). Dorp binnen de gemeente Wissenkerke, Noord-Beveland; 285 inw. (1980).

Wapen:

Dit komt voor op de wapenkaart van Smallegange (1696) en werd op 10 november 1819 voor de heerlijkheid bevestigd.

Geschiedenis:

Het oude Geersdijk lag in de buurt van het tegenwoordige dorp en wordt in 1216 als zelfstandige parochie vermeld. De kerk die aan St.-Amandus was gewijd behoorde tot het bezit van het kapittel van St. Pieter te Utrecht. In 1310 werd het patronaatsrecht afgestaan aan de graaf. Toen enige edelen van Haamstede het ambacht met het steenhuis overdroegen aan de abt te Middelburg, verkreeg deze in 1387 meteen het patronaatsrecht. In 1530/1532 is de parochie in de golven verdwenen.

Na de herdijking is haar gebied gevoegd bij Wissenkerke. Het nieuwe Geersdijk is vrij onbetekenend gebleven. Vanaf 1864 is erin Geersdijk een Chr. Afgescheiden Gemeente die in 1892 Geref. Kerk werd.

Het haventje van Geersdijk werd in 1808 aangelegd. In de eerste helft van de 19e eeuw was hier de aanlegplaats van een veertje naar Zuid-Beveland. Het haventje werd verscheidene malen verbeterd. Het werd gebruikt voor de verscheping van landbouwproducten, maar ook voor de aanvoer van bouwmaterialen, zoals grind en steenslag voor de polderwegen; het was toegankelijk voor schepen tot 250 ton. Het - inmiddels veranderde - oude haventje van Geersdijk wordt thans gebruikt als vluchthaven voor de watersport.

LITERATUUR

De Bruin en Wilderom, Afsluitdammen en deltadijken, C. Dekker, Zuid-Beveland. P.M. Grijpink, Register. H.J. Kok, Zeeuwsepatrocinia.