Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

COUDORPE

betekenis & definitie

(Koudorp). Verdwenen dorp, parochie en ambachtsheerlijkheid in Oost→ Borssele, Zuid-Beveland; gelegen in de voormalige gemeente → Driewegen, sedert 1 januari 1970 in de nieuwe gemeente Borsele.

De parochie Coudorpe bestond waarschijnlijk reeds in 1267. De aan St.Maarten gewijde kerk was een dochter van die van Ellewoutsdijk; ze behoorde tot het dekenaat Walcheren en was een bezit van het kapittel van St.Pieter te Utrecht. Na de Reformatie is Coudorpe/Driewegen gecombineerd met Ovezande; het bleef echter een zekere zelfstandigheid behouden. Door herhaalde overstromingen van de Coudorpepolder en door de opkomst van Driewegen als woonkern, raakte Coudorpe op den duur geheel ontvolkt. Toen Driewegen in 1678 een eigen kerk kreeg, heeft men die van Coudorpe laten vervallen. In 1572 is wat er nog van stond afgebroken en gebruikt als zinksteen voor de zeewering.

In 1955 zijn tijdens de herverkaveling in het gebied van Coudorpe, de funderingen van de voormalige kerk en de oude begraafplaats terug gevonden en oudheidkundig onderzocht. De vluchtberg van Coudorpe (→ werf) bestaat nog en ligt nabij de driesprong van de nieuwe Coudorpseweg en de Trenteweg, ten zuidwesten van Driewegen; de berg dateert uit de 12/13e eeuw.LITERATUUR

Grijpink, Register op de parochiën. Kok, Zeeuwse patrocinia. S. Muller Hz., De indeeiing van het bisdom. Zelandia lliuslrata X, 116-117. Wilderom, Tussen afsluitdammen III. Zeeuws Tijdschrift, 1968, 6, 205.

< >