Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

ARCHIEVEN

betekenis & definitie

In Noord-Brabant bevindt zich een rijksarchief, terwijl daarnaast negen gemeente-archieven en elf streekarchivariaten werkzaam zijn. Bij de streekarchieven worden de afzonderlijke archieven van gemeenten en een enkele maal ook van een waterschap gezamenlijk verzorgd door een archivaris.

Het Rijksarchief Noord-Brabant is gevestigd in ’s-Hertogenbosch; het bewaart ook de archieven van de gewestelijke en provinciale besturen vanaf 1794. Het Rijksarchief, aanvankelijk gevestigd aan de Waterstraat te ’s Hertogenbosch, is sinds 1985 gehuisvest op de gerestaureerde Citadel.

Gemeente-archieven bestaan in Bergen-op-Zoom, Breda, Eindhoven (opgenomen in het streekarchief Zuid-Oost-Brabant); Gemert, Helmond, ’s-Hertogenbosch; Roosendaal, Tilburg en Waalwijk.

Noord-Brabant kent verder de volgende streekarchivariaten: de kring Oosterhout; NassauBrabant te Zevenbergen; De Markkant te Etten-Leur; Peelland te Deurne; Land van Cuijk te Grave; Noord-Kempenland te Oirschot (opgenomen in het streekarchief Zuid-Oost-Brabant); het Kwartier van Oisterwijk te Oisterwijk; Langs Aa en Dommel te Veghel, Land van Heusden en Altena te Heusden; Zuid-Oost-Brabant (met Eindhoven en Noord-Kempenland); Maasland te Oss. In de plaatsen Rucphen, Vlijmen en Vught is geen archivaris benoemd. Er is in die gemeenten wel een gediplomeerde archiefambtenaar werkzaam. Vier gemeenten maken geen deel uit van een streekarchivariaat.

Bron: Vouwblad Prov. Archiefinspectie Noord-Brabant.