Familie: Hirundinidae Zwaluwen Onderfamilies: Pseudochelidoninae Schijnzwaluwen (Pseudochelidori), Hirundininae Echte zwaluwen (Atticora, Cheramoeca, Delichon, Hirundo, Petrochelidon, Progne, Riparia, Tachycineta)
Zwaluwen komen over de gehele wereld voor en behoren tot de vogels die vrijwel iedereen kent. Ze zijn sierlijk gebouwd en vangen in een snelle, behendige vlucht insekten in de vlucht. De pootjes zijn heel kort. De uiterlijke overeenkomst met gierzwaluwen berust op overeenkomstige aanpassing (convergentie), zonder dat er sprake is van enige verwantschap. De afrikaanse-rivierzwaluw wijkt in menig opzicht van de andere zwaluwen af en wordt daarom samen met een andere soort in een aparte onderfamilie, de schijnzwaluwen geplaatst. De boomzwaluwen zijn holenbroeders, die zich nauw bij de mens hebben aangesloten en graag in nestkastjes broeden.
Dit geldt ook voor de grote purperzwaluw, waarbij mannetje en wijfje verschillend gekleurd zijn. Bij de andere zwaluwen zijn de geslachten gelijk. De witbandzwaluw leeft langs rivieroevers in tropische regenwouden. Hij heeft opvallend lange punten aan de staart. Soorten die in holen in de grond broeden zijn de australi-sche-zwaluw en de veel op hem gelijkende, ook bij ons algemeen voorkomende oeverzwaluw. Deze broedt in kolonies in steile zandoevers, waarbij de nesten zich in horizontale gangen bevinden.
Sommige soorten metselen van vochtige aarde met speeksel en wat plantenstengels en veren een open of flesvormig nest. De klipzwaluw broedt in dichte kolonies aan rotswanden, waarbij duizenden van deze flesvormige nesten dicht opeen zitten gemetseld. Tegenwoordig ontwikkelt hij zich als kultuurvolger en hij broedt nu ook onder dakranden, evenals de ons allen welbekende boerenzwaluw. Deze leeft reeds duizenden jaren nauw met de mens samen en volgde hem, waar Hij ook heenging. Oorspronkelijk is hij een rotsbewoner, maar men vindt hem tegenwoordig overwegend op het platteland, waar zich veestallen en mesthopen bevinden. Hij ontbreekt daarentegen in de grote steden.
Zijn kleinest, dat een open komvorm heeft, bevindt zich bijna altijd binnen. De pacifische-zwaluw broedt op de-zelfde wijze, terwijl de abessijnse-zwaluw flesvormige nesten aan de buitenkant tegen gebouwen metselt. De senegalesezwaluw broedt solitair in holle bomen. De derde bij ons inheemse soort is de huiszwaluw, die tegen muren van gebouwen zijn halfbolvormige nesten bouwt, waarin alleen een kleine ronde opening aan de zijkant uitgespaard blijft.