Onder de plaatsnamen uit het Fr. terpengebied overheersen die op um (Fr.: Hem, Hollands: heem). Er zijn 100 U.tegen 30 werdnamen en 23 ens-namen.
In het geheel zijn er ten minste 224 U. (100 dorpen, 90 buurschappen en 34 verdwenen namen).Over de tijd van ontstaan dezer namen is niets bekend. De Traditiones Fuldenses noemen ze reeds voor 1000. Ook is onbekend welke namengroep bet eerst komt. Misschien wijst het grote aantal op een tijd dat de vestiging vrijwel voltooid was. Het eerste deel van de U. is gewoonlijk een familie- of persoonsnaam. Sommige U. zijn iets doorzichtiger dan de werd- en ens-namen. Dit zou op later tijd kunnen wijzen.
De U. zijn in een aantal groepen te onderscheiden:
a. namen met een persoonsnaam als eerste deel. Deze persoonsnaam is vaak zeer oud en niet meer in levend gebruik. Voorbeelden: Hantum, Hallum, Deinum.
b. namen met een familienaam als eerste deel. Bijv. Anjum uit Aningaheem, Mantgum uit Mantingaheem. Deze zgn. inga-heemnamen komen overal in het Germaanse taalgebied voor. Komt deze tweede groep na de eerste en wijst zij op voltooide vestiging?
c. de onechte U. Namen als Wierum, Miedum, Wirdum, waarbij de uitgang niet ‘heem’ betekent, maar een derde naamval meervoud is, een locativus; dus: bij de Wieren, op de Mieden, bij de Wirden (hoogten).
d. latere U. Er zijn een aantal landnamen op um waar te denken valt aan om (omke, oom). Bijv. Aenum onder Miedum (eigenlijk Aenumsfive, de 5 pondemaat van Aen-oom). Fekkum onder Berlikum (uit Fedderik-oom). De neiging bestaat om oude ens-namen door U. te vervangen: Birstens werd Birstum. Ook zijn U. later ga-namen geworden (Goïnga). Het laatste woord over de U. is nog niet gesproken. De resultaten van o.a. archeologie, vestigingsgeschiedenis, landschapsgenese, historische landbouwkunde en filologie wachten op combinatie. Zie Compendium: Hoe de Friezen heten en waar zij wonen.