Houthandel te Zaandijk. Tot 1970 zelfstandig, daarna gefuseerd met Houthandel P. ➝ Schipper Gzn. te Zaandam tot ➝ Donker & Schipper Houthandel bv, die vervolgens in 1985 fuseerde met Simonsz & Middelhoven (zie: H. ➝ Simonsz & Zoon) Bouwspecialiteiten te Wormerveer tot ➝ Donker & Middelhoven bv.
Houthandel Donker werd in augustus 1854 opgericht door P. Donker. Eerder had hij samengewerkt met J. Dekker jr. (de latere oprichter van nv ➝ Dekker’s Houthandel te Zaandam) te Westzaan. Donker kocht in 1856 de papiermolen Het ➝ Herderskind in het Guisveld en bouwde deze om tot houtzaagmolen. In 1865 ging hij een compagnonschap aan met J.J.
Avis en werd de firmanaam Donker & Avis. Dit duurde tot 1875. Dat jaar trad Avis uit en werd de naam van het bedrijf weer Houthandel P. Donker.
Door de aanleg van de spoorlijn Zaandam-Uitgeest kwam de houtwerf geïsoleerd te liggen. In 1877 werd daarom een terreintje gekocht aan het Hazepad te Zaandijk, ten oosten van de spoorlijn, waarop de houtloods ‘Zweden’ verrees. Dit was de aanzet voor de latere situering van deze houthandel te Zaandijk. In 1887, 1895 en 1900 werden nieuwe loodsen gebouwd.
Zoon Dirk kwam in 1880 in de zaak en werd op 1 januari 1896 in de directie opgenomen. De naam van het bedrijf werd P. Donker & Zn. In 1914 overleed D. Donker en werd het bedrijf door twee medewerkers (P. Bakker en P.
Schuddeboom) voortgezet. De naam veranderde in nv Houthandel v/h P. Donker & Zn.
In 1928 (na het verbranden van Het Herderskind) werden het onroerend goed en de zagerij Voorwaarts gekocht van houthandel Corn. Vis & Zn. De klanten van dit bedrijf werden overgenomen door Houthandel P. Schipper; het personeel door een Alkmaars bedrijf. Tot 1930 floreerde het bedrijf, daarna waren er enkele verliesjaren. In de oorlog wist het bedrijf te overleven, zelfs werden redelijke winsten geboekt, In 1965 werd een filiaal te Oosterhout gesticht.
Vijf jaar later volgde de fusie met Houthandel P. Schipper Gzn. tot Donker en Schipper, in deze fusie was tevens de grossier-zagerij Onega te Zaandam opgenomen; het bedrijf werd verplaatst naar de Achtersluispolder te Zaandam.