Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Selderij

betekenis & definitie

Selderij wordt in drie vormen gegeten, nl. als toekruid voor het kruiden van allerlei gerechten, w.o. soep, sauce, vleeschgerechten; verder als groente: de bleekselderij, en ten derde als knolselderij. De laatste is de vleezige wortelstok van Apium graveolens; de beide eerste zijn de bladachtige gedeelten van dezelfde plant.

Selderij, welke gebruikt wordt voor het kruiden van spijzen, wordt ook wel struik-of snijselderij genoemd.

Samenstelling: eiwit 4,6%; vet 0,8%; koolhydraten 9,1%; water 81,5%. De bladeren van de selderij zijn rijk aan vitamine C.

Bleekselderij is een product dat verkregen wordt door de selderij gedurende eenigen tijd voor een groot gedeelte onder aarde te bedelven, waardoor de groene blad-en stengeldeelen geel worden. Aldus wordt ze als groente klaargemaakt.

Samenstelling: eiwit 0,9%; vet 0,3%; koolhydraten 6,6%; water 90%; verbrandingswaarde 340 calorieën per kg.

Knolselderij is een knolgewas, waarvan alleen het onderaardsche gedeelte gegeten wordt.

Samenstelling: eiwit 1,5%; vet 0,3%; koolhydraten 9,0%; water 87%; verbrandingswaarde 450 calorieën per kg.

< >