Plankton zijn alle organismen bij elkander (plantaardige en dierlijke) welke in het water zweven. Hiertoe behooren voornamelijk de lagere organismen die geen eigen beweging hebben, dus bv. bacteriën, wieren, algen, flagellaten, infusoriën, raderdiertjes, watervlooien etc.
Al deze organismen vormen een zeer belangrijk deel van het voedsel der grootere waterdieren. Vooral voor de jonge visschen is plankton van groot belang. Het al of niet geschikt zijn van zoet-of zoutwater voor vischteelt wordt dan ook beoordeeld naar het voorkomen van veel of weinig plankton in het algemeen en de aanwezigheid van bepaalde soorten lagere organismen in het bijzonder.
Zoo dienen bv. kleine kreeftsoorten als voedsel voor onze Noordzeeharing, terwijl de jonge ansjovis en jonge haring zich weer met kleine soorten plankton voeden. Verschillende zoetwatervisschen zoeken watervlooien als bestanddeel van hun voedsel.
Tot het plankton behooren ook vaak de larven van verschillende wormensoorten, weekdieren en stekelXl6 huidigen, terwijl ook de vischeieren in zeer jonge levensstadia tot het plankton gerekend worden.
Indirect is het plankton als voedsel van allerlei vischsoorten voor de voeding der hoogere dieren van groot belang.