Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Norm

betekenis & definitie

Norm is de richtsnoer of maatstaf, welke men gebruikt bij het bepalen van de benoodigde hoeveelheid voedsel.

Zoo kan als algemeene norm gerekend worden dat de volwassen mensch per dag 3000 calorieën met het voedsel moet opnemen om in zijn energie en lichaamswarmte te kunnen voorzien. Dat wil dan echter in het geheel niet zeggen dat indien men eens een dag of enkele dagen slechts 1000 of 2000 calorieën binnen krijgt, daarmee schade wordt aangebracht aan de gezondheid. Op den duur echter kan het afwijken van deze norm wel kwaad. De norm van 3000 calorieën wil echter nog meer zeggen, nl. dit, dat deze hoeveelheid slechts als gemiddelde geldt. Voor personen met weinig lichaamsbeweging is dit aantal te hoog en bij zwaren arbeid is het te laag.

Evenals er een norm bestaat voor het aantal calorieën, bestaan er ook voor de dagelijks op te nemen hoeveelheid eiwit, vitaminen e. d.