Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Macaroni

betekenis & definitie

Macaroni is het gedroogde deeg dat bereid wordt van tarwemeel met water. Voor dit doel wordt liefst tarwemeel met een hoog glutengehalte gekozen. Het deeg wordt machinaal in pijpjes of in lintvorm gespoten, waarna het voorzichtig gedroogd wordt. Oorspronkelijk duurde dit drogen 4-6 dagen. Daarbij werd het deeg op rekken in droogkamers geplaatst. Tegenwoordig geschiedt het drogen machinaal veel sneller, waardoor de kwaliteit minder is geworden. De meeste macaroni wordt in Italië gefabriceerd. Als vervalschingsmateriaal wordt wel aardappelmeel gebruikt. Vroeger kleurde men de macaroni met saffraan, maar tegenwoordig gebruikt men daarvoor anilinekleurstoffen.

Samenstelling: eiwit 11%; vet 0,6%; koolhydraten 75%; minerale bestanddeelen 0,6% en vocht 12%; verbrandingswaarde 3700 calorieën per kg.