Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Alkalisch

betekenis & definitie

Alkalisch noemt men bepaalde stoffen die in water opgelost negatief geladen hydroxylionen afsplitsen. Tengevolge hiervan hebben zij een zg. loog-smaak. In plaats van alkalisch spreekt men ook wel van basisch.

Voor de voeding is het van belang dat er voldoende basisch werkende bestanddeelen aan het lichaam worden toegevoerd om de zure eigenschappen van bepaalde voedingsmiddelen en stofwisselingsproducten te neutraliseeren. Geschiedt dit niet dan wordt de uitgescheiden urine zuur. Blijft deze toestand eenigen tijd bestaan dan is de mogelijkheid niet uitgesloten dat de overmaat zuur nadeelig voor het lichaam wordt, hetgeen o.a. valt te constateeren door een vermindering van de alkalireserve en een verlaging van de PH van het bloed.

De tegenwoordig vaak gepropageerde opvatting dat het voedsel een overmaat basisch of alkalisch werkende stoffen moet bevatten is in zijn algemeenheid onjuist, daar ook een overmaat basen op den duur niet goed kan zijn. Het meest waarschijnlijke is dat een evenwicht tusschen zure en alkalische stoffen de meest gunstige toestand voor het lichaam is.

Zie verder: zuur-base-huishouding.