Loire betekenis & definitie

Strekt zich uit over honderden kilometers. Ofschoon de wijnbouwgebieden ver uit elkaar liggen (zo ligt het westelijke Muscadet, aan de monding van de rivier, 500 kilometer verwijderd van de wijngaarden van Sancerre en Pouilly-Fumé in het oosten), zijn toch bijna alle droge, witte wijnen die er geoogst worden smaaktechnisch familie van elkaar. Of er nu Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy, Cheverny, Anjou of Touraine op het etiket staat. En of ze nu gemaakt zijn van de 'eigen' chenin blanc of van de sauvignon blanc, de twee meest aangeplante druivensoorten aldaar, ze smaken altijd fris, mineraal, transparant en levendig.

Een smaakpatroon dat ze onder meer te danken hebben aan het feit dat de Loirevallei de noordwestelijke grens vormt van de Europese wijncultuur. Er gaat dan ook menig zomer voorbij dat de plaatselijke sauvignon blanc de sun block ongebruikt kan laten. Dat maakt wijn kopen uit dit district er niet altijd even eenvoudig op. Te weinig zon levert druiven op met te weinig zoet (er groeit hier een soort dat laat rijpt) en te zure wijnen zijn dan het gevolg. Op een enkele uitzondering na - Sancerre en Pouilly-Fumé - kan Loire wit het beste twee tot drie jaar na het vermelde oogstjaar gedronken worden. Dat geldt overigens niet voor de prachtige zoete wijnen die er ook vandaan komen,gemaakt van de chenin blanc. Die kunnen vaak wel een mensenleven lang mee. Maar waarom zou je lang wachten? Rijp fruit, honing, marsepein van de goede banketbakker zijn uw beloning als u nu een Coteaux du Layon openmaakt.

Wilt u nog mooier? Zoek dan eens de zeldzame Quarts de Chaume, de eerste grand cru die de appellation telt.

Gepubliceerd op 17-05-2017