Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Verenigde staten: maryland

betekenis & definitie

Lord Baltimore heeft rond 1650 vergeefs geprobeerd een grote vinifera wijngaard in Maryland te beginnen. De meeste wijnen die in de staat werden gemaakt kwamen derhalve van wilde druiven, tot 1756, toen kol.

Benjamin Tasker jr. 0,8 ha met Alexander-druiven beplantte. In 1828 is er in Maryland een genootschap opgericht dat de wijncultuur nieuw leven wilde inblazen, en rond die tijd begon majoor John Adlum uit Georgetown de wilde variëteiten die hij vond te determineren en aan te planten. Zijn belangrijkste ontdekking deed hij bij Clarksburg. De variëteit was kennelijk in 1802 uit North Carolina daarheen gebracht, uit een streek bij de Catawba River. Adlum noemde het dan ook de Catawba. De Catawba zou tientallen jaren lang de belangrijkste wijndruif van het oosten zijn.In 1945 verwierven Philip en Jocelyn Wagner de eerste wijnmakerij in Maryland, Boordy Vineyards, bij Riderwood. Wagner was redacteur bij de Baltimore Sun-, hij en zijn vrouw waren wijnliefhebbers. Waar ze echter niet van hielden, waren labrusca-wijnen. Even na 1930 bestelden ze diverse hybriden in Frankrijk en beplantten een experimentele wijngaard, de eerste hybriden-wijngaard in Amerika. Hun zelfgemaakte wijnen waren beduidend beter dan de commerciële wijnen uit het oosten, en het duurde niet lang of amateur- en beroepswijnmakers vroegen de Wagners om entingen. Al gauw hadden ze een kwekerij opgebouwd, en rond 1945 openden ze hun wijnmakerij.

De Wagners produceerden zo’n 40007000 kistjes per jaar welke aan de Oostkust in de betere restaurants legendarisch zijn geworden. Philip Wagner werd ten slotte hoofdredacteur van de Sun-bladen, en trok zich in 1964 terug om zich geheel aan de wijnmakerij te kunnen wijden. In 1980 verkochten de Wagners de wijnmakerij aan een plaatselijke wijnboer die hun 15 jaar lang druiven had geleverd en trokken zich uit de wijnmakerij terug. Wel verbouwen ze nog druiven voor de verkoop aan Boordy; ze verkopen wijnen en schrijven en geven lezingen over wijn.

In de afgelopen paar jaar zijn er diverse nieuwe wijnmakerijen in Maryland geopend; de staat telt er nu zo’n 9. De microklimaten verschillen onderling nogal, hoewel we hier kunnen volstaan met de staat ruwweg in 2 streken te verdelen: Chesapeake Bay en westelijk Maryland. Diverse kleine wijngaarden zijn gelegen nabij de Chesapeake Bay, waar het klimaat grote invloed ondervindt van de zee. Naarmate men westelijker van Baltimore reist, neemt die maritieme invloed af.

De grondsoorten in de staat verschillen zeer en in het westelijk gedeelte zijn talloze dalen en hellingen geschikt voor wijncultuur. Het klimaat is er over het algemeen warm genoeg voor rode wijnen, en vorst levert zelden moeilijkheden op. Vochtigheid echter vormt een groot probleem en de verbouwers moeten een strikt irrigatieschema aanhouden om schimmels te voorkomen. De verbouwers leven ook in angst en vreze voor de enkele orkaan die af en toe uit zee komt opzetten.

Boordy Winery

Rob Deford is de verbouwer die in 1980 Boordy Winery kocht. Direct daarna is hij naar de University of California in Davis gegaan voor een intensieve opleiding van een jaar op het gebied van wijn maken. Deford verplaatste de wijnmakerij naar Hydes, een voorstad ten noorden van Baltimore. Deford koopt alleen druiven uit Maryland, die hij betrekt van beide zijden van Chesapeake Bay en uit Noord- en West-Maryland.