Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Rum: cuba

betekenis & definitie

De lichte en verrukkelijke Rum van Cuba is voor de Cubanen, die lichtheid op prijs stellen, de normale drank. Bij de distillatie en rijping worden de methodes gebruikt die zijn gericht op het bereiken van deze eigenschap.

Hij wordt zelfs met houtskool behandeld om hem lichter te maken.Rietsuiker, gist en van de vulkanische bergen neerstortend glashelder water zijn de voornaamste ingrediënten van de Antilliaanse Rums. Die van Cuba en Porto Rico worden in het algemeen gemaakt van melasse - een bijprodukt van de rietsuikerfabricage - vergist met gekweekte giststofïen, en ten slotte van water. De Cubaanse Rum wordt veelal gemengd met oudere sterkedrank en tijdens de rijping met zand gefiltreerd. Cuba produceert 2 typen Rum: Carta Blanca (wit etiket) die de basis vormt voor de cocktail Daiquiri, en Carta Oro (gouden etiket) waaraan karamel wordt toegevoegd om hem een glanzende kleur te geven; hij is dus wat donkerder en zoeter dan de Carta Blanca. De beste Rums zijn afkomstig uit de omgeving van Santiago, in het zuiden van het eiland. Vóór de machtsovername door Fidel Castro waren de volgende bedrijven de voornaamste distillateurs: Compania Ron Bacardi, Alvarez Camp y Co, Santiago; Arechabaia, Cadenas en Matanzas. Inmiddels is de export naar de westelijke landen volledig tot stilstand gekomen; een aanzienlijk deel van de Cubaanse Rum wordt nu naar Rusland geëxporteerd.

< >