Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Fitou

betekenis & definitie

Rode wijn uit Zuid-Frankrijk

Een Frans wijngebied, meer van historisch dan actueel belang. Fitou, gelegen even ten noorden van Roussillon en de Spaanse grens, omvat 9 gemeenten: Fitou, Leucate, Caves-de-Treilles (onderverdeeld in 2 streken: Lapalme - bij de kust van de Middellandse Zee tussen Narbonne en Perpignan, nabij de afrit van autoweg A 9, la Languedocienne en Tuchan), Paziols, Cascatel, Villeneuve-les-Corbières en Treilles, 25 km landinwaarts gelegen. De hete zon van de Middellandse Zee braakt zijn verzengende gloed uit over het vrijwel steriele, lichte heuvelland, waarvan ongeveer 2000 ha met wijngaarden zijn beplant.

Om aanspraak te kunnen maken op de Appellation Fitou, moet de wijn zijn bereid met minstens 75% Carignan en/of Grenache. De overige 25% kunnen dan een of meerdere van de volgende zijn: Cinsault, Terret noir, Malvoisie, Maccabeo, Muscat of Picpoul. Maximum produktie per ha: 40 hl, behalve in uitzonderlijke jaren.

Donker, vol, heel pittig, met een hoog alcoholpercentage is de Fitou een van de beste wijnen uit Zuid-Frankrijk. De kwaliteit van de Fitou is zeer verschillend, al naar gelang wat de wijnbouwers met de selectie van hun wijn op het oog hebben, en varieert van een onaangenaam kruidachtige tot een bevredigend volle smaak. Wil de Fitou recht hebben op de Appellation Contrôlée, dan moet hij op hout rijpen. Sinds 1953 is de tijdsduur van 2 jaar teruggebracht tot 9 maanden. De gemiddelde jaarproduktie bedraagt 650000 kistjes.